fbpx

Dan općine Škabrnja: general Gotovina proglašen počasnim građaninom

– Čast mi je što sam počasni građanin Škabrnje. Drago mi je što smo ovaj dan započeli iskazivanjem pijeteta prema našoj braći i sestrama koji više nisu s nama.

Priča o Škabrnji je priča o opstojnosti i ponosu. Zahvaljujući svojim ljudima, svjedočenju vjere, radu vrijednih ruku ratara i težaka, Škabrnja se u prošlom stoljeću dva puta digla i izgradila iz pepela – kazao je general Ante Gotovina u petak u Škabrnji, gdje je, u povodu Dana općine i blagdana zaštitnika mjesta Sv. Luke, proglašen počasnim građaninom.

– Zahvaljujem vam. Drago mi je što smo zajedno ovdje, u srcu Ravnih kotara. Neka Škabrnja raste i napreduje, uz toplinu svojih ognjišta, pod zaštitom Svetog Luke i na ponos svima nama – rekao je Gotovina okupljenima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u novootvorenom dječjem vrtiću „Maruškica“.

General Gotovina nije želio komentirati dnevno-političke događaje u Hrvatskoj, a u petak je dan proveo sa mještanima Škabrnje, lokalnim i županijskim političkim čelnicima, zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i županom Stipom Zrilićem, sa kojima je položio vijence pred centralnim križem na mjesnom groblju u Škabrnji.

Obilježavanje Dana općine nastavljeno je misom i svečanom sjednicom, na kojoj je Gotovina preuzeo povelju počasnog građanina Škabrnje, dodijeljenu „za zasluge u Domovinskom ratu, za veliki doprinos slobodi i dostojanstvu hrvatskog čovjeka, kao znak poštovanja i zahvalnosti općine Škabrnja za život u slobodi i miru“.

Općinski načelnik Nediljko Bubnjar je kao jedan od prioriteta u Škabrnji naveo izgradnju Memorijalnog centra poginulim civilima i braniteljima na brdu Ražovljeva Glavica, za koji nedostaju sredstva.

– Izveden je dio pripremnih građevinskih radova u vrijednosti od 380 tisuća kuna. Za nastavak nisu osigurana sredstva, a cijeli projekt Memorijalnog centra stoji deset milijuna kuna. Predložili smo da ga financira Vlada RH i načelno je to prihvaćeno. Memorijalni centri postoje još samo u Vukovaru i Kninu – kazao je Bubnjar.

“Generale, dobro si proša!”

Ante Gotovina bio je osobito srdačan sa članovima KUD-a Škabrnja, koji su mu posvetili nekoliko pjesama.

– Generale, ti si naša dika, volimo te k’o i zaštitnika. Da nam nije Ante Gotovine, ne bi bilo naše djedovine. Generale, dobro si nam doša, hvala Bogu što si dobro proša – samo su neki od napjeva koje su Gotovini izveli raspjevani članovi KUD-a Škabrnja.

Izvor: Slobodna Dalmacija