fbpx

Dan ružičaste vrpce

1033 žene umrle su prošle godine u Hrvatskoj od raka dojke. Ako se bolest rano otkrije i primjereno liječi, više od 90 posto oboljelih žena ima velike izglede za preživljavanje i očuvanje kvalitete života – poručuju iz Ministrastva zdravlja i Udruge Europa Dona, koja u 46 hrvatskih gradova obilježava 5. listopada kao Dan ružičaste vrpce.

Listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke, a prva subota u listopadu obilježava se kao Dan ružičaste vrpce. Moto ovogodišnje kampanje je „Sve za nju, moju prijateljicu”. Već četrnaestu godinu zaredom u gradovima diljem Hrvatske organizira se ova humanitarna akcija, a posvećena je podizanju svjesnosti brige o dojkama, važnosti ranog otkrivanja i liječenja raka dojke.

Tisuću 33 žene umrle su prošle godine u Hrvatskoj od raka dojke. Ako se bolest rano otkrije i primjereno liječi, više od 90 posto oboljelih žena ima velike izglede za preživljavanje i očuvanje kvalitete života – poručuju iz Ministrastva zdravlja i Udruge Europa Dona, koja u 46 hrvatskih gradova obilježava 5. listopada kao Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, a broj oboljelih žena raste s dobi. Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi. Kad tumor otkrijemo na vrijeme, u ranom stadiju, izlječiv je do 96% slučajeva, a kod proširene bolesti u 21%.

I u Zadru je obilježen Dan ružičaste vrpce. Članice zadarske sekcije Hrvatskog foruma protiv raka dojke -Europa donna prošetale su ulicama Poluotoka.U šetnji su im se pridružile članiceRelaxa i Udruge za osteoporozu. Ni ove godine,kažu sudionice,nisu im se pridružili predstavnici Grada i Županije kako bi zajedno upozorili na potrebu borbe protiv raka dojke uvođenjem screening programa, osnivanjem specijaliziranih centara za liječenje, uspostavom nacionalnih registara oboljelih te unapređenjem istraživanja u tom području.

Izvor: HRT Zadar

Foto: Ezadar.hr