fbpx

EKSKLUZIVNO IZ KRŠKOG “Radijacija je rasla od ljeta 2012. i bili smo bespomoćni”

Opasnost od daljnjeg povećanja radijacije postoji, jer se u generalno renoviranje reaktora neće moći još godinu i pol dana

Andrej Stritar, voditelj Uprave za nuklearnu sigurnost, ekskluzivno za Jutarnji list otkriva što se zapravo događa već dulje vrijeme sa NE Krško. Naime, incident s radioaktivnom gorivom šipkom od pola metra koja je pala u bazen s rashladnom vodom samo je posljedica problema koji je trajao najmanje godinu dana. Kaže kako opasnost od daljnjeg povećanja radijacije postoji, jer se u generalno renoviranje reaktora neće moći još godinu i pol dana. Projekt gradnje novog bloka NE Krško koji je predviđen za 2015. do daljnjega se odgađa.

Što se to događa u NE Krško? Navodno ste godinu dana znali da su radioaktivne gorive šipke oštećene i radijacija povišena, a ništa niste napravili da to riješite?

– Istina, 18. srpnja 2012. godine prvi je put primijećeno da je porasla razina radioaktivnosti u rashladnoj vodi reaktora, ali jako malo. To su bile količine radijacije daleko ispod maksimalno dopuštenih, pa zato ništa nismo poduzimali. Ali pratili smo stanje. Ustanovili smo da je tijekom godine radioaktivnost rasla.

Zašto niste odmah reagirali?

– Iskreno, ova situacija je i nas iznenadila i to jako. Nismo očekivali tolika oštećenja. Stvar je u tome da se ništa ne može učiniti dok elektrana radi. Nije se moglo prići reaktoru, pa smo čekali redoviti godišnji remont.

Što se točno dogodilo s gorivim šipkama?

– Oštećena su tri od 121 gorivog elementa. U svakom elementu ima 235 gorivih šiški, a oštećeno ih je osam, od koji je jedan komad od oko pola metra pukao i pao u bazen s vodom za hlađenje reaktora. Analiza je ustanovila da je razlog oštećenja vjerojatno mlaz vode koji je iz pukotine reaktora udarao u šipke zbog čega su se tresle, odnosno vibrirale.

Pronašli ste pukotinu u reaktoru?! Zar nije izlazila radijacija?

– Ne. Reaktor je obložen metalnim pločama, dakle više tih ploča, koje su pričvršćene. Između tih ploča nastala je mala šupljina kroz koju je ulazila voda. Ali te su ploče izvan reaktora, koji je hermetički zatvoren i siguran.

Pa kako i kada ćete riješiti taj problem?

– Kratkoročno rješenje je da umjesto oštećenih gorivih šiški postavimo prazne, što ćemo i učiniti, jer su ove oštećene ionako bile pri kraju. Dugoročno namjeravamo nekako smanjiti ili u potpunosti neutralizirati vibraciju, ali to su veći radovi unutar reaktora. Ali u detaljno renoviranje reaktora namjeravamo krenuti kroz 18 mjeseci.

Znači godinu i pol dana će se čekati da bi se uklonio uzrok oštećenja. Što ako se nešto dogodi u međuvremenu?

– Moramo čekati jer tek za godinu i pol dana je idući remont. Sada to ne stignemo popraviti. Ali ako u međuvremenu opet dođe do povećanja radioaktivnosti, onda ćemo tražiti od stručnih tvrtki da to poprave prije.

Koje su to tvrtke?

– Westinghous. Nuklearka Krško radi s njihovim tlakovodnim reaktorom. Njihovi ljudi su u četvrtak izvadili tih pola metra gorive šipke iz bazena dubine 15 metara s dugačkom šipkom na čijem je kraju nešto nalik kliještima. Slične onima za branje jabuka. Francuska ekipa trenutno podmornicom traži je li u bazenu ostao još koji komadić šipke.

Hoće li se usprkos svemu graditi novi blok NE Krško?

– Čini se da ne. To je ideja koja još nije uvrštena ni u naš energetski program. Upitno je hoće li se uopće graditi.

Javnost je uznemirena jer je otkriveno zračenje, prije četiri mjeseca podijelili ste tablete protiv radijacije okolnome stanovništvu, a nedavno je i u Zagrebu izvedena pokazna vježba za spašavanje u slučaju incidenta u NE Krško?

– To je puki slučaj. To nema veze s ovim događajima. Nema razloga za paniku, niti je okolno stanovnišvo u strahu. Radnici su također dobro, nisu ozračeni.

Navodno je nedavno izbio i požar u nuklearci?

– Nije bilo požara. Ekipa radnika topila je smolu da nešto poprave pa je počelo smrdjeti. Drugi su osjetili taj smrad, nisu znali o čemu se radi, pa su uključili alarm i pobjegli iz elektrane. Na osnovi toga Greenpeace je zaključio da se dogodio požar.

‘Nećemo prestati s radom, nema nikakve opasnosti’
Uprava NE Krško održala je konferenciju za novinare na kojoj je zaključeno kako će se remont produljiti za još deset dana, ali i da, usprkos problemima, NE Krško neće prestati s radom.

Predsjednik uprave NE Krško Stane Rožman i član uprave Hrvoje Perharić izjavili su kako je remont u posljednjem stadiju. Rožman je dodao i da su otkriveni mehanizmi koji su doveli do oštećenja na trima gorivnim šipkama.

– Sva tri elementa oštećena su po istom mehanizmu, a novih, detaljnijih saznanja o oštećenjima, u odnosu na izvještaj od 12. listopada, nemamo – rekao je Rožman. Dodao je i da su izuzeli još dvije gorivne šipke, koje nisu bile oštećene, no nije rekao zašto.

Rožman je objasnio kako je stručni tim intenzivno radio na utvrđivanju uzroka oštećenja na šipkama te da su utvrdili kako je do oštećenja došlo zbog vibracija u rashladnom sustavu nuklearke. Kažu kako ni jednom trenutku nije postojala opasnost za okoliš i stanovnike, a nije upitna ni sigurnost nuklearke.

Izvor: Jutarnji list