fbpx

HNK Zadar: Dramsku sezonu otvaraju Plemena

Višestruko nagrađivanom dramom Plemena, engleske autorice Nine Raine, u produkciji kazališta Planet ART i TEATRA EXIT večeras započinje nova sezona HNK Zadar.

Plemena pružaju sliku današnjeg svijeta, govoreći o potrebi za pripadnošću i o svemu što pripadnost nosi: pojedinačne hijerarhije, interese i pravila, počevši od same obitelji nadalje.

Intrigantnom i katarzičnom pričom o ljubavi i izdaji, drama pokazuje da o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Štoviše, umjesto da nam ponavlja kako smo svi jednaki, Plemena nam ukazuju na to koliko smo različiti. Upravo o tome gdje se ipak nalazi taj prostor u kojem plemena mogu naći suživot – govori ova predstava.

 “Plemena” je prekrasan tekst engleske autorice Nine Raine prije svega zato što govori o komunikaciji. Danas nečem najvažnijem što nam, čini mi se, izmiče. Rijetko ćete susresti nekog tko vas sluša. Svi viču brže, brže, brže i čuju samo ono što žele čuti. Pametuju jedni drugima, nadmudruju se, imaju svoj humor. To je priča o jednoj obitelji, osnovu plemena. Mislim da se čovjek nije previše odmaknuo od te spiljske potrebe za okupljanjem. Nekad oko vatre, danas oko stola, ako uopće imamo vremena. Okupljamo se oko interesnih grupa, lobija. Zato je to dobra metafora. A što se tiče komunikacije, imam u obitelji sina koji je gluh i on jednini sluša. Predstava je životna, višeznačna ima nekoliko dimenzija i svatko se u njoj može prepoznati. Željela bih pozvati i gluhe, ljude koji slabije čuju jer u predstavi ima dosta znakovnoga jezika,

rekla je redateljica predstave Slavica Knežević.

Igraju: Marko Torjanac, Jasna Palić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić, Slaven Španović i Petra Kurtela. Početak je u 20 sati

Izvor: HRT Zadar