fbpx

Iz Debelog kuka spašeni alpinisti

Rano jutros završena je akcija spašavanja dvoje čeških penjača u NP Paklenici, koji su se našli zarobljeni na visini od oko 160 metara.

Sinoć, u 19.43 sata, HGSS Stanica Zadar je preko Županijskog centra 112 zaprimila dojavu o dvoje penjača kojima je trebala pomoć. Oni su ranije toga dana u stijeni Debelog kuka u NP Paklenica ispenjali Slovsneki smjer dužine 200 metara, nakon čega su krenuli u absajl (spuštanje uz pomoć užeta prema podnožju stijene). Međutim, na udaljenosti od 40 metara od vrha stijene zapelo im je uže, ostavivši ih u bezizlaznoj situaciji. Nemoćni penjači ostali su zarobljeni na visini od oko 160 metara jer su njihovi napori da oslobode uže bili bezuspješni pa su na koncu odlučili pozvati pomoć HGSS-a.

Članovi Stanice Zadar, njih 18 ubrzo nakon dojave krenulo je prema kanjonu Velike Paklenice gdje su u podnožje stijene postavili reflektor kojim su osvijetlili dio na kojem su se nalazili alpinisti. Spašavatelji su se potom okolnim smjerom popeli do vrha stijene odakle su jednog od njih u 00.40 sati spustili do Čeha, koji su bili neozlijeđeni, ali prilično žedni. Potom su ih uz pomoć svetog Bernarda (sistema za podizanje) podigli do vrha stijene, a nakon toga je uslijedio spust uz pomoć užeta prema i povratak na zasluženi odmor.
Akcija, u kojoj je sudjelovalo 18 članova HGSS Stanice Zadar, okončana je u 4.10 sati

Izvor: HRT Zadar