fbpx

Jednoglasna odluka Gradskog vijeća: Zadar želi zadržati status regionalnog središta

Pokazali smo još jednom zadarsko zajedništvo, zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Zadra Živko Kolega nakon što su sve stranke i nezavisne liste demonstrirale opće političko jedinstvo jednoglasnim izglasavanjem zaključaka čija je suštinska poruka vrlo jasna: u regionalnom preustroju Hrvatske Zadar želi zadržati status regionalnog središta.

Tematska sjednica GV-a održana je povodom Nacrta zakona o regionalnom razvoju, a zaključci zadarskog parlamenta bit će poslani predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću, ministru Branku Grčiću i predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Nacrtom zakona predviđeno je pet planskih regija sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, pa GV smatra da položaj Zadra i zadarske regije u predloženom ustroju planskih područja neće doprinijeti policentričnom i uravnoteženom društveno-gospodarskom razvoju šireg zadarskog područja koje bi trebalo biti jedno od planskih područja.

Nadalje, u zaključcima GV-a stoji da Zadar zadovoljava sve potrebne uvjete i da uz Zagreb, Rijeku, Split i Osijek treba imati status urbane aglomeracije u kojoj, na potezu od Vira do Pakoštana, živi 125.000 stanovnika.

Na koncu, zbog demografskog, društvenog i gospodarskog napretka i kvalitetnijih uvjeta života na zadarskim otocima, za njih je zatražen status potpomognutog područja.

Prorektor Sveučilišta u Zadru dr. Josip Faričić je vijećnicima u uvodnoj prezentaciji elaborirao sve povijesne, demografske, gospodarske, prometne i kulturne reference Zadra za zadržavanje statusa prvorazrednog regionalnog središta koje može biti podređeno samo Zagrebu kao državnom središtu.

– O ovoj strateškoj temi moramo postići konsenzus, kao i više puta dosada, kako bi Zadar u svakom budućem ustroju zadržao status regionalnog središta, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta podvlačeći da bi gubitkom tog statusa iz Zadra odselile brojne državne institucije (Ured državne uprave, HEP, Porezna uprava, hrvatske vode…) čime bi se izgubio određeni broj radnih mjesta i smanjile mogućnosti za otvaranje novih.

– Moramo napraviti sve da naši potencijali dođu do izražaja, rekla je u ime SDP-a Irena Dragić najavljujući maksimalnu potporu svoje stranke u borbi da Zadar bude uvršten u planska područja sa statusom urbane aglomeracije i s posebnom pomoći države otocima.

Važnost statusa regionalnog središta Šime Erlić (HDZ) je stavio u kontekst kudikamo lakšeg dolaženja do europskih sredstava, što se Nacrtom ovog zakona bitno otežava, a Omerka Šarić Frantin (SDP) je skrenula pažnju da Nacrt ne govori o administrativnim i teritorijalnim granicama budućih regija, te da EU sredstva ne dobivaju središta regija nego projekti, ali je podržala napore da se Nacrt izmijeni i da u njemu Zadar nađe svoje zasluženo mjesto.

Akcija mladih: Unaprijed izgubljena bitka

Jedine disonantne tonove u raspravu su unijeli vijećnici Akcije mladih. Ante Rubeša je ocijenio da se Zadar nalazi između slavne prošlosti i svijetle budućnosti, u čemu „Zadar danas nije ni sjena nekadašnjeg Zadra“ zbog visoke stope nezaposlenosti, infrastrukturnih problema i činjenice da pola grada nema kanalizaciju.

Uz konstataciju da je Zadar oduvijek bio središte svoje regije, Rubeša je rekao da je „duša Zadra opljačkana kroz zvjersku privatizaciju“.

Marko Pupić Bakrač se založio za uspostavu deset regija, sa Zadrom, Splitom i Rijekom kao jadranskim središtima, smatra da je Zadar trebao reagirati ranije i da je sada krenuo u već izgubljenu bitku jer Šibenčani žele sa Splitom, a Ličani s Riječanima.

Uz to, crkveni poglavari bi trebali ustrajati na uspostavi metropolije u Zadru čime bi bile ojačane pozicije Zadra u regionalizaciji Hrvatske. Bila je to poruka za nadbiskupa msgr. Želimira Puljića koji je bio među brojnim gostima na sjednici Gradskog vijeća.

Izvor: Slobodna Dalmacija