fbpx

KALMETA: “Stanićeva prijava je spin, a na poziv lažnog Bajićeva tajnika nisam nasjeo nego sam samo htio biti kulturan”

Svatko protiv svakoga može podnijeti kaznenu prijavu, neka se time bave institucije pravne države, u koje ja vjerujem. Kaznena prijava Mijata Stanića je za mene bila očekivana.

Uostalom, još prije nekoliko dana sam najavio da ću protiv njega podnijeti tužbu i oko toga nema nikakve dvojbe, izjavio je zadarski gradonačelnik i bivši ministar Božidar Kalmeta referirajući se na kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio sindikalist Mijat Stanić.

Kalmeta je konferenciju za novinare održao u zadarskoj gradskoj upravi u ponedjeljak u 15 sati do kada ga nije kontaktirao nitko od istražnih organa niti za to, kako je rekao Kalmeta, ima razloga.

-Koliko sam vidio po portalima, kaznena prijava Mijata Stanića je običan spin s njegove strane. Tu nema niti može biti išta, o svemu tome je već sto puta pisano po medijima. Svatko protiv svakoga može podnijeti kaznenu prijavu, neka se time bave institucije pravne države u koju ja vjerujem.

Ali, tu se nameće pitanje što je Stanić čekao s podnošenjem prijave ako je već sve to znao?! Umjesto toga, on napada, vrijeđa i optužuje. Ako je imao dokaze, zašto je čekao do sada, rekao je Kalmeta, a potom odgovorio i na novinarsko pitanje zbog čega on dosada nije podnio tužbu protiv Stanića temeljem dokumentacije koju tvrdi da posjeduje:

-Zato što sam to dobio prije nekoliko dana. Stiglo mi je e-mailom, niti ne znam tko mi je to poslao, ali da sam to imao prije, već bih bio podnio tužbu protiv Stanića koja se upravo piše i o čijem ću podnošenju izvijestiti javnost, kazao je Kalmeta objašnjavajući potom da je odvjetnik Hodak, koji je viđen u Zadru, ovdje bio nekim drugim poslom, a ne zbog toga što bi njega trebao zastupati.

Kalmeta je odgovarajući na novinarsko pitanje o susretu s inspektoricom PNUSKOK-a Selmom Abadžić i njenim kolegom Dušanom Pavlicom, kazao da je do susreta došlo na terasi kavane Lisinski usred bijelog dana, te da je tada prvi i posljednji put vidio i Abadžić i Pavlicu. Kalmeta je ponovio da je s njim bio i ministar Šuker, te da su dali izjavu u prodaji hotela Koločep.

-Prethodno su uzeli izjave od svih članova UO Fonda za privatizaciju, našli smo se javno i otvoreno, oni su korektno uzeli izjavu, popili smo kavu i rastali se, kazao je Kalmeta.

Suočen s tvrdnjama bivšeg direktora HAC-a Marija Crnjaka da ga je kao ministra upozoravao na paralelni sustav upravljanja HAC-om, te da je više puta podnosio ostavku, Kalmeta je odgovorio da se ne sjeća da je Crnjak podnosio ostavku, te da je njemu rečeno da NO i Uprava HAC-a skoro 99 posto svojih odluka donose jednoglasno, a Crnjak nije iskoristio svoju mogućnost izdvojenog mišljenja pri donošenju odluka.

Odgovarajući na pitanje smatra li da je griješio pri izboru suradnika, s obzirom da je veliki broj njih osumnjičen ili kazneno gonjen, Kalmeta je rekao:

-To su vrlo stručni ljudi. Livaković je u osnovnoj i srednjoj školi imao sve petice, dobio je rektorovu nagradu na građevinskom fakultetu. Imao je vrhunske reference, kao i Sapunar koji je doktor znanosti školovan u SAD, te Mikulić koji je građevinarstvo završio s prosjekom od 5,0 i koji je došao iz Bchtela. Te reference ne mogu biti bolje, odgovorio je Kalmeta da bi odmah bio upitan za reference Zadranina Mladena Sjauša koji je zaposlen u HAC-u mada je po struci veterinar.

-Kao ministar sam u svojoj nadležnosti imao brojna poduzeća, gdje bih stigao da sam se bavio sa svime. Nikada se operativno nisam miješao u zapošljavanje radnika. Sjećam se Sjauša, radi se o vrlo vrijednom i korektnom čovjeku, zaključio je Kalmeta.

‘Nisam nasjeo’
Nisam nasjeo na poziv „tajnika Tokića“, rekao je Kalmeta govoreći o telefonskom pozivu kojeg mu je uputio komičar Davor Jurkotić, predstavivši se kao tajnik Mladena Bajića. Zbog tog sam poziva zakasnio na Dane hrvatskog turizma jer sam se vraćao u ured, ali nisam nasjeo, nego sam htio biti kulturan i civiliziran, rekao je Kalmeta dodajući da mu je Jurkotić simpatičan i da prati njegove skečeve.

 Izvor: jutarnji.hr