fbpx

Kilogrami droge na zadarskim ulicama

Ove godine u Zadru će se potrošiti oko 105 kilograma marihuane, 22 kilograma heroina, 6 kilograma kokaina te preko 8 kilograma amfetamina.

Pokazalo je to istraživanje otpadnih voda Grada Zadra , koje je proveo Institut Ruđer Bošković, i koje je predstavljeno na konferenciji o zlouporabi droga koja se danas i sutra održava u Petrčanima.

Analiza potrošnje droga putem supstanci pronađenih u otpadnim vodama u Zagrebu se provodi već nekoliko godina, a ove godine istraživanje je po prvi put provedeno van glavnog grada i to u Zadru, tijekom ožujka i svibnja te srpnja i kolovoza. Analiza je pokazala postojanje supstanci najvažnijih ilegalnih droga rekla je doktorica Senka Terzić voditeljica istraživanja. Istraživanje se fokusiralo na sljedeće droge:

Heroin, kokain, ecstasy, amfetamin, metamfetamin i marihuana, te dva terapeutska opijata, metadon i kodein. Istraživanja su pokazala da otpadne vode grada Zadra sadrže mjerljive koncentracije svih istraživanih tvari osim metamafetamina.

Temeljem istraživanja napravljena je i procjena potrošnje droge u Zadru ove godine:

Da godišnja potrošnja kanabisa u Zadru tijekom 2013 godine iznosi oko 105 kilograma, za heroin to je 22 kilograma, amfetamin 8,2 kilograma, kokain 6 kilograma, a MDMA (ecstasy) 0,4 kilograma.

Istraživanje je pokazalo i razliku u potrošnji tijekom turističke sezone:

Nasuprot heroinu, amfetaminu i kokainu koji su pokazali značajno veću za vrijeme turističke sezone nismo dokazali višu stopu potrošnje marihuane ili terapeutskih opijata za vrijeme turističke sezone.

Doktorica Terzić naglasila je i kako je teško pomoću ovih podataka donijeti zaključak o broju ovisnika u Zadru no i kako istraživanje može pomoći u praćenju razmjera zlouporabe droge kao i za planiranje preventivnih mjera. Inače, kako je rekao ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković, država je prošle godine na problematiku droga utrošila 622 milijuna kuna.

Izvor: HRT Zadar