fbpx

Lex Perković izglasan u Saboru!

Saborski zastupnici izglasali su tzv. Lex Perković s 83 glasova za, 28 protiv i osam suzdržanih. Nakon što je HDZ zatražio stanku uoči izglasavanja, Davorin Mlakar po povratku je za govornicom rekao da je zakon manje loš od prethodnog koji je Vlada morala promijeniti zbog europskog naloga. No zasmetalo mu je stavljanje točke o osnivanju povjerenstva o Đurekovićevu ubojstvu.

“Upozorit ću vas i ovom prigodom da, ako nitko drugi, ali onda bi barem hrvatski parlament trebao raditi zakonito. Ovakvo nasilje u utvrđivanju dnevnog reda je bez presedana u našoj, rekao bih ipak, kratkoj demokratskoj povijesti”, rekao je Mlakar.

Vlada nije prihvatila amandman Hrvatskih laburista kojim je predložena izmjena stavke o datumu stupanja na snagu Lex Perkovića. Dragutin Lesar ustvrdio je da nijedno opravdano razumno i razumljivo obrazloženje zastupnici nisu dobili zbog odgode primjene izmijenjenog teksta zakona.

“Zbog toga imam pravo na opravdanu sumnju da odgoda toga roka ima veze s najavljenim ustavnim promjenama”, rekao je Lesar i ustvrdio da smo “sada u situaciji da zakonodavna vlast ima jedan stav, izvršna drugi, dok istodobno svi tvrde da je pravosuđe samostalno”.

Također je odbačen i amandman Jadranke Kosor i kluba HGS-a da zakon stupa na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama.

Izvor: Index.hr