fbpx

LIJEČNICI PROSVJEDUJU NA CVJETNOM “Zdravstveni sustav je pred kolapsom!”

Na Cvjetnome trgu u Zagrebu prosvjeduju liječnici. Budući da ni jučer tri sindikata s Ministarstvom zdravlja nisu postigla dogovor o kolektivnom ugovoru, Hrvatski liječnički sindikat ovim putem nastavlja iskazivati nezadovoljstvo, dojavljuje HRT.

Povjerenik sindikata u KBC-u Zagreb Trpimir Goluža rekao je kako je najspornije plaćanje prekovremenih sati. No, to nije jedini razlog današnjeg okupljanja. Goluža kaže kako liječnici upozoravaju da je cjelokupni zdravstveni sustav pred kolapsom, kao i na to da je Hrvatska ugrožena kao socijalna država.

I upravo iz tog razloga potporu su liječnicima na Cvjetnom danas došli dati studenti medicine, ali i pacijenti.

Prema Golužinim riječima ravnatelj KBC-a Zagreb pismeno je obavijestio liječnike u štrajku da u vrijeme zakazanog prosvjeda ne smiju napuštati radno mjesto.

Štrajk neće prestati dok se ne potpiše ugovor koji bi mogao biti sudski utuživ, rekao je Goluža.

Poslijepodne se nastavljaju pregovori. U jučerašnjem krugu raspravljali su o najspornijoj i najkompleksnijoj stavci ugovora – plaćanju dežurstava.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što za stol nisu sjeli u kolovozu i rujnu jer bi, kazao je, danas već imali potpisan kolektivni ugovor. Vjeruje da će se uspjeti potpisati do 15. listopada, kada je i rok za završetak pregovora. S naše strane nema spora, svaki sat se mora evidentirati, svaki prekovremeni rad se mora platiti i platit će se kao i u ostalim javnim službama, zaključio je Ostojić, prenosi HRT.

Izvor: Jutarnji list