fbpx

Livakoviću i ostaloj petorici određeno mjesec dana istražnog zatvora

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita

Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Damir Kezele, Ivan Berket, Stjepko Boban i Miroslav Bunić tijekom dana su ispitivani u USKOK-u nakon čega su dovedeni u zagrebački Županijski sud.

Svoj šestorici sud je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Tijekom istrage predloženo je ispitivanje više od 90 svjedoka.

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio kako je donio nalog o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

– Osnovano se sumnja da su se prvoosumnjičenik, kao državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predsjednik Nadzornog odbora društva Hrvatske autoceste, drugoosumnjičenik, kao član Uprave HAC-a a potom kao pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, trećeoosumnjičenik, kao član Uprave HAC-a i četvrtoosumnjičenik kao predsjednik Uprave društva Hrvatske ceste a nakon toga kao predsjednik Uprave HAC-a, od 2005. do 2010. godine, u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi na štetu HAC-a. Osumnjičenici su se dogovorili da će od odgovornih osoba trgovačkih društava, izvođača radova, tražiti plaćanje određenih novčanih iznosa kao nagradu za njihovo angažiranje na izvođenju određenih radova od strane HAC-a, te za osiguranje povoljnijeg položaja u naplati potraživanja. Traženu nagradu su im odgovorne osobe trgovačkih društava predavale u gotovini, te su tako primljeni novac potom međusobno dijelili. Nadalje su dogovorili da će uz odgovarajuću nagradu osiguravati da se kao izvođači radova na pojedinim lokacijama angažiraju trgovačka društva iako njihove ponude nisu bile najpovoljnije na natječaju te da će ostalim trgovačkim društvima od kojih su zatražili da se ne javljaju za izvođenje tih radova osigurati angažman na drugim lokacijama uz plaćanje neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanje neizvršenih vantroškovničkih radova. Odgovorne osobe trgovačkih društava su na to pristale, a plaćanje tražene nagrade realizirano je na način da je iznos od najmanje 30 milijuna kuna uplaćen na račun jednog inozemnog društva, osnivač i suvlasnik kojega je petoosumnjičenik, koji ga je zatim podigao i dio od najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao za sebe, dok je iznos od najmanje 24,5 milijuna kuna predao trećeoosumnjičeniku koji ga je podijelio s prvoosumnjičenikom, drugoosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom, navodi se u priopćenju.

Raniji razvoj događaja:

Ivan Berket i Damir Kezele, dvojac iz Viadukta osumnjičen u najnovijoj aferi HAC-a, jutros je doveden na ispitivanje u USKOK.

– Iznijeli smo aktivnu obranu i dokazat ćemo da Viadukt nema veze s ovim jer smo sve radili po zakonu. Više od toga vam ne mogu reći – kazao je Mirko Batarelo, branitelj Damira Kezelea koji je na ispitivanju u USKOK-u. U međuvremenu su na ispitivanje dovedeni Stjepko Boban, bivši predsjednik uprave HAC-a te Zdravko Livaković, bivši državni tajnik.

Stjepko Boban je porekao krivnju, a Zdravko Livaković je prema riječima svog odvjetnika iznosio aktivnu obranu. Nakon ispitivanja u USKOK-u bit će dovedeni na zagrebački Županijski sud radi određivanja istražnog zatvora.

Osumnjičeni su da su sudjelovali u izvlačenju novca iz HAC-a, a istražitelji također sumnjaju da su dio tog novca zadržali za sebe. Tijekom dana na ispitivanje u USKOK trebao bi biti doveden i Milivoj Mikulić, bivši član Uprave HAC-a i bivši pomoćnik ministra Božidara Kalmete.

Svi oni uhićeni su posljednjih dana u sklopu najnovije korupcijske afere u kojoj se sumnja da je iz HAC-a od 2005. do 2011. godine izvučeno najmanje 40 milijuna kuna. Po onom što je zasad poznato, sumnja se da je novac izvlačen putem tvrtke Igora Premilovca, a u tom poslu, kako se sumnja, sudjelovale su i tvrtke Viadukt, Strabag, Osijek Koteks i Zagorje-Tehnobeton.

Petorka koja je uhićena u posljednja dva dana, nakon ispitivanja u USKOK-u, u slučaju da Tužiteljstvo zatraži određivanje istražnog zatvora, bit će dovedena na zagrebački Županijski sud.

Odvjetnik Miroslava Bunića najavio žalbu

– Istraga je tajna i ne mogu komentirati detalje, no po mišljenju obrane nema nikakve sumnje da bi on učinio kazneno djelo koje mu se stavlja teret niti osnove za određivanje istražnog zatvora tako da ćemo uložiti žalbu, kazao je Mirko Ramušćak, odvjetnik Miroslava Bunića. (iv/VLM)

Izvor: Večernji list