fbpx

Mimohod sjećanja crtom obrane

Danas se održava mimohod sjećanja prvom crtom obrane, od Dračevca do Bokanjca. Staza kojom u mimohodu prolaze bivši hrvatski branitelji, predstavnici civilnih žrtava rata, rodbina poginulih te građani duga je 12 km. Na njoj je obilježno 12 postaja na kojima su stradali branitelji u obrani Zadra te civili ubijeni u najstrašnjem vremenu u novijoj povijesti grada. Na svakoj od postaja žrtvama stradalima tijekom napada na Zadar, uz upaljene svijeće i položeno cvijeće odana je počast te u tišini s tugom još jednom iskazana zahvalnost na žrtvi koja je utkana u otpor i na kraju i u pobjedu u Domovinskom ratu.

Nizom svečanosti ovih dana Zadar obilježava 22. obljetnicu Dana obrane.

Zadar je 6. listopada obranjen nadljudskim naporima branitelja. Ratni zapovjednik i predsjednik udruge dragovoljaca i branitelja poznate zadarske 112.brigade Marko Čulina posebno je naglasio činjenicu da je Zadar obranjen u vrlo ranoj fazi Domovinskoga rata, u vrijeme kada se u nekim dijelovima Hrvatske još nije ni ratovalo.

Povodom Dana obrane danas se održava mimohod sjećanja prvom crtom obrane, od Dračevca do Bokanjca s počela je u 10 sati. Autobusi Liburnije besplatno će voziti građane od Male pošte i Kolodvora prema Dračevcu.

Staza kojom u mimohodu prolaze bivši hrvatski banitelji, predstavnici civilnih žrtava rata, rodbina poginulih te građani duga je 12 km. Na njoj je obilježno 12 postaja na kojima su stradali branitelji u obrani Zadra te civili ubijeni u najstrašnjem vremenu u novijoj povijesti grada.

Na svakoj od postaja žrtvama stradalima tijekom napada na Zadar, uz upaljene svijeće i položeno cvijeće odana je počast te u tišini s tugom još jednom iskazana zahvalnost na žrtvi koja je utkana u otpor i na kraju i u pobjedu u Domovinskom ratu.

Izvor: HRT Zadar