fbpx

Mora se rješavati 800 predmeta mjesečno

Županiji je ostalo za riješiti oko 48 tisuća predmeta. Ministarstvo od lokalne administracije traži da sve predmete, odbijene ili pozitivne iz papirne arhive prebace u kompjutorski program u roku od 30 dana, a u Županiji kažu da je to tehnički neizvodivo

Veliko broj neriješenih građevinskih dozvola zahtjeva za legalizacijom i sličnih akata u graditeljstvu, država je prestala tolerirati. Pri tom je lokalnoj administraciji odlučila nabiti tempo, koji, upozoravaju svi, neće moći ispuniti. Tijekom listopada počinje praćenje provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ili legalizacije. Provedbu će pratiti sva nadležna tijela državne uprave i jedinice lokalne samouprave. Jedan dio tih aktivnosti bit će dostupan i široj javnosti putem web stranice Ministarstva graditeljstva. U toj aplikaciji vidjet će se osim podataka o zgradama u legalizaciji, njihova namjena, stupanj dovršenosti, ali i podaci o projektantima koji su izraditi projekte itd. Time se svi podaci povezuju s Ministarstvom financija koje će kontrolirati uplatu poreza, jer je legalizacija jedan od trenutačno najvećih poslova državne uprave. Bit će vidljivi i svi iznosi uplaćene naknade za sve podnositelje zahtjeva u svim gradovima i općinama koji će se, također izravno dostavljati Ministarstvu financija.

U Zadarskoj županiji to proizvodi i značajne organizacijske probleme. Najprije je to smještaj ukupno 40 djelatnika koje treba negdje smjestiti.

Interno, dogovoreno je da svaki tim u kojem je jedan djelatnik s visokom i jedan sa srednjom stručnom spremom mora mjesečno riješiti 40 predmeta. Do sad je ukupno, njegov odjel rješavao 400-500 predmeta mjesečno. Novim zapošljavanjem, koje se financira iz 20 posto iznosa naknade za legalizaciju, „norma” se penje na 800 predmeta mjesečno.

 Izvor: Zadarski list