fbpx

Multinacionalni zrakoplovni obučni centar

Ministar obrane RH Ante Kotromanović nedavno je u Češkoj predstavio projekt Pametne obrane za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC). A ova vježba potvrđuje da je počela realizacija davno zamišljene ideje kako bi Zemunik postao jedan od svega 5-6 pilotskih obučnih centara takve vrste u NATO-u

Krajem ovog tjedna u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik završio je 5. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (5. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course). Tečaj je to u čijem sklopu se obučavaju multinacionalne posade helikoptera za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Zanimljivo je da je na temelju tih iskustava prošlog mjeseca na Konferenciji u Ostravi u Češkoj Republici na temu “Multinacionalne suradnje u helikopterskoj obuci: Naučene lekcije i predstojeći izazovi za razdoblje nakon 2014. godine”, a koju je organiziralo Ministarstvo obrane Češke Republike, ministar obrane RH Ante Kotromanović zajedno s ministrima obrane Češke Republike, Slovačke Republike te Sjedinjenih Američkih Država predstavio projekt Pametne obrane za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC). MATC i AAT – PTC kao kompatibilni projekti predstavljaju značajan regionalni pothvat te za Republiku Hrvatsku predstavljaju regionalni model u kojem će se razmjenjivati sposobnosti za podizanje obuke pripadnika ratnog zrakoplovstva za nove izazove i podizanje znanja i vještina za tradicionalne zadaće u okolini koja snažno razvija interoperabilnost i primjenu NATO standarda. Ovaj model, s adekvatnim izmjenama i dopunama, može poslužiti kao temelj za buduće slične pothvate, a obzirom na stečena iskustva i pozitivne učinke Pametne obrane. Uz Hrvatsku, Češku i Mađarsku vrata su otvorena i za dobrodošlicu drugim zainteresiranim zemljama i potencijalnim partnerima. Inicijativa MATC hrvatskog ministra obrane znači da je počela realizacija davno zamišljene ideje kako bi Zemunik postao jedan od svega 5-6 pilotskih obučnih centara takve vrste u NATO-u.

Inače, na Zemuniku je završio drugi dio napredne letačke obuke koji je proveden u bazi Zemunik, a prvi dio održan je tijekom rujna u Ostravi u Češkoj Republici gdje se posade već standardno obučavaju na simulatoru. Letačka obuka u Zemuniku odvijala se na dva hrvatska helikoptera Mi-171 Sh i jednom borbenom helikopteru češkog zrakoplovstva Mi24-HIND čija je uloga bila borbena pratnja hrvatskim “ešovim” prilikom uvježbavanja letenja u planinskim uvjetima.

Do sad je kroz pet obučnih ciklusa uvježbano više od 200 pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja hrvatskog, češkog i mađarskog ratnog zrakoplovstva, a planiran je još jedan završni ciklus u siječnju i veljači iduće godine.

 Izvor: Zadarski list