fbpx

Počela rasprodaja! HPB dobiva onaj tko ponudi više – Erste ili OTP banka! Croatia osiguranje ide u ruke Poljaka ili Adrisa!

Premijer Milanović potvrdio je na sjednici Vlade da se HPB prodaje u cjelini, a jedini kriterij je cijena dionice. Dakle, prodaje se najboljem ponuđaču koji će time, tvrdi premijer, dobiti mali dio bankovnog tržišta u Hrvatskoj.

“U CO tražimo partnera, zadržavamo 25% vlasništva, cilj je rast kompanije.”, kazao je Milanović dodajući kako su se odlučili za dva ponuđača u oba slučaja. Milanović dodaje kako će kupac koji ulazi u CO morati zadržati identitet i ime firme, te proširiti njeno poslovanje u regiji.

U slučaju HPB banke, ponuđači su Erste i OTP banka, od kojih Erste ima bolju ponudu. Oni s ponudili 130.2 milijuna eura, dok ponuda OTP-a varira od 92,2 milijuna do 118 milijuna eura. Očekuje se da će u roku od mjesec dana stići obvezujuće ponude oba ponuđača.

HPB do kraja godine prelazi u ruke novog vlasnika

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića, kazao je da je “racionalan potez” prepustiti HPB, koji je komercijalna banka, financijskom tržištu. Država će, tvrdi Lalovac, i dalje podupirati poduzetnike kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj.

Govoreći o bankama koje su poslale ponude za HPB, Lalovac je istaknuo da obje imaju zadovoljavajuću koncentraciju na hrvatskom tržištu. Erste ima 17 posto, a OTP 15 posto udjela. “Obje su banke vrlo likvidne i imaju novčane rezerve potrebne za provođenje ove transakcije. Proces bi vrlo lako mogao biti završen do kraja godine”, kaže Lalovac.

Što se tiče Croatia osiguranja neobvezujuće ponude dostavili su Adris grupa, slovenska Zavarovalnica Triglav i poljski PZU i sve tri zadovoljavaju minimalne zahtjeve koje je postavilo Ministarstvo financija.

Međutim, Lalovac je izvijestio kako je zaključeno da PZU i Adris imaju raspoloživa gotovinska sredstva dostatna za otkup postojećih dionica te za dokapitalizaciju CO-a, dok Triglav ta sredstva tek namjerava pribaviti putem vlastite dokapitalizacije od strane postojećih dioničara te, eventualno, financijskih investitora.

Stoga neobvezujuća ponuda Triglava, koji je nudio 138 milijuna eura za 44 posto dionica, nije prihvaćena pa u daljnji postupak ulaze samo Adris grupa i PZU.

Adris grupa za 43 postotni udjel nudi 104,5 milijuna eura odnosno 790,27 eura po dionici te dokapitalizaciju od 130 milijuna eura.

PZU za 50 posto CO-a nudi 142 milijuna eura, to jest 900,90 eura po dionici, te 50 milijuna eura dokapitalizacije.

Oba ponuđača obećavaju zadržavanje sjedišta i branda tvrtke, a kao izvore financiranja predviđaju vlastita sredstva.

Vlada, po riječima Borisa Lalovca, završetak prodaje udjela u Croatia osiguranju očekuje do kraja godine.

Cilj je, kako je rekao, Croatia osiguranju osigurati mogućnost širenja i lidersku poziciju u regiji.

Premijer Zoran Milanović je pak kazao kako je kod HPB-a kriterij prodaje najbolja cijena, dok kod Croatia osiguranja Vlada želi zadržati kontrolni dionički paket te dovesti partnera koji će osigurati regionalno širenje i dokapitalizaciju, uz zadržavanje imena i sjedišta.

Ministar financija Slavko Linić oko privatizacije Croatia osiguranja i HPB-a proteklih je tjedana bio vrlo tajnovit – nije htio otkriti ni najmanji detalj pa ni broj onih koji su se odazvali na poziv. U intervjuu Media servisu prošlog je tjedna tek kratko rekao.

“Za 10-ak dana će na Vladi biti prijedlog onih pravnih osoba ili ponuditelja koje ćemo pustiti u uži izbor’, rekao je tada ministar financija. ‘Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka bit će prodani onome tko ponudi najviše i najbolje”, poručio je na prošlom aktualnom prijepodnevu predsjednik Vlade Zoran Milanović, a iako su u Vladi ostali zakopčani do grla kada je riječ o ponuđačima, u medijima se špekuliralo da je interes za Croatia osiguranje iskazalo desetak tvrtki među kojima i Adris grupa te slovenski Triglav, dok su za HPB svoj interes navodno iskazale neke domaće banke.

Izvor: Index.hr