fbpx

PRAŠINA U OČI: Velike se istrage pokreću samo pred odlazak glavnog državnog odvjetnika Bajića u Sabor!

“DRŽAVNI odvjetnik nije sportaš pa da ga slavimo na temelju zadnjih rezultata, a ovo izvješće nije burzovno izvješće. Treba gledati rad u cjelini, a ne samo trenutačno stanje dionica”, rekao je prije četiri godine tada još čelnik oporbe Zoran Milanović govoreći o glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Naime, već je tada bilo jasno kako Bajić svake godine prije saborskog izvješća o radu državnih odvjetništava radi svojevrsnu predstavu.

Bajićeva pretvorba pred ulazak u Sabor
Neposredno prije nego što će Bajić ući u Sabornicu očekuje nas niz spektakularnih uhićenja, naslovnice medija okupiraju tajni iskazi svjedoka i pokajnika, a Bajić se u to doba godine iz niškoristi, negativca i čovjeka pred odlazak ili otkaz pretvara u pozitivca i osovinu borbe protiv korupcije bez koje se ne može.

Potreba za medijskom pažnjom te potreba za medijskim zataškavanjem vlastita nerada tijekom godine, počela je još 2009. godine kada su pala prva uhićenja u Hrvatskim autocestama. Poznati slučaj za koji do danas nije podignuta optužnica. U jeku mučenja s Poglavljem 23 i teškim optužbama da u Hrvatskoj nema borbe protiv korupcije Bajić je privremeno pospremao u zatvore, baš kao i danas čelnike HAC-a i pokojeg direktora javne tvrtke.

Tempirane istrage i uhićenja
Sljedeće godine sve je bilo tempirano za Berislava Rončevića njegov slučaj za MORH, a taman prije ulaska u Sabor Bajić je aktivirao i slučaj Podravka. Taman pred Sabor bio je i slučaj Ive Sanadera.

U 2011. godini opet pred predaju izvješća aktualna je bila optužnica za HDZ te se otvorio slučaj Fimi medije. Opet je Bajić iz “šešira” izvadio Sanadera, ali ovog puta optužnicu. Pred ulazak u Sabor otkrivale bi se i “manje korupcije”, s manje zvučnim imenima ali sasvim prigodne za naslovnice.

Tako se dogodila i čistka na Medicinskom fakultetu kada je pao jedan profesor, asistent i službenica na katedri, te skupina studenata koja se zločinački udružila da položi ispit iz anatomije. Bajićevo “šminkanje” ugleda pred Sabor radilo se i kada je spašavao Vladimira Šeksa i ekipu od srpskih optužnica.

Kritizirali ga zbog Perkovića, Čobankovića i općenita nerada
Ove godine sve su bile glasnije priče o tome da Bajić mora otići. Štoviše, to je navodno bila i želja premijera Zorana Milanovića, a iz Banskih dvora stizale su poruke kako je glavni državni odvjetnik bivši zbog skandala u slučaju Perković te europskog uhidbenog naloga. Isto tako vrh Vlade smatra kako posljednje nagodbe, posebice ona za bivšeg potpredsjednika Vlade Petra Čobankovića nisu adekvatna kazna za nezakonite radnje.

Umjesto da u Saboru Bajić ove godine trpe salve kritike, glavna pitanja zastupnika bit će slučaj predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Uhidbeni nalog za ovog moćnog Mađara taman se dogodio pred zagrijavanje Bajića za ulazak u Sabor. Ne treba ni naglašavati koliko je ovakvim prigodnim “tajmingom” Bajić i pomogao hrvatskoj strani u pregovorima za Inu. Naravno za odobrovoljiti oporbu u Saboru, kako bi njegovo izvješće dobilo uvjerljivu većinu, tu je i slučaj SDP-ovca Željka Sabe kojem se danas skida imunitet i sprema optužnica.

Samo nedostaje bankar?
Taman kada se mislilo da su Hernadi i Sabo jedine karte iz Bajićeva rukava dogodili su se slučajevi u Hrvatskoj gospodarskoj komori te uhićenja bliskih ljudi Nadana Vidoševića, te ponovno uhićenje jednog od čelnika HAC-a Josipa Sapunara. Oba slučaja zapravo su “kosturi iz ormara” stara više od pet godina.

Bajić još ima vremena pred svoj nastup u Saboru, a sudeći prema ovoj “mršavoj” godini prepunoj ustupaka, nagodbi, propuštenih optužnica i općenita nerada u borbi protiv korupcije, ne bi se trebali iznenaditi da još ponetko “padne”. Možda neko zvučno bankarsko ime.

Bajiću što je (pre)ostalo
S druge strane, kada se otpuhne Bajićeva medijska prašina sve što ostaje iza glavnog državnog odvjetnika jest Ivo Sanader pospremljen iza rešetaka nakon nakaradnog suđenja i dugačka lista zaštićenih političara, medijskih tajkuna, bankara i moćnika na vlasti. Ostali su postali pokajnici, povjerljivi svjedoci, volonteri za opće dobro, srećkovići nakon užasno loše napisanih optužnica ili privremeni stanovnici Remetinca kojima i dalje ostaje nezakonito stečeno bogatstvo. A to je jedino i pravo izvješće Bajićeva (ne)rada.

Izvor: index.hr