fbpx

Razina mora u Jadranu raste, u 250 godina za pola metra

Razina mora u srednjem Jadranu u posljednjih dvije tisuće godine podigla se za 1 metar. Iznoseći podatke, znanstvenica Sanja Faivre kazala je kako je utjecaj čovjeka sigurno prisutan te da on vrlo vjerojatno ubrzava te procese, no napominje kako se klima mijenjala oduvijek, odnosno sa i bez čovjeka. Treba još podataka za tu diskusiju, na kraju je dodala.

Ono što je posebno zanimljivo da je razina mora, za čak pola metra, narasla u posljednjih 250 godina.

Ovi podaci dobiveni su višegodišnjim znanstvenim istraživanjem i to na području Istre, Kvarnera, Zadra i Šibenika, s tim da je detaljno ispitivanje provedeno na otoku Visu.

Sudjelovali su stručnjaci iz raznih područja, a ove rezultate sinoć je na zadarskom Sveučilištu predstavila Sanja Faivre, čiji je znanstveni rad vezan uz geomorfologiju. Na upit zašto je, u posljednjih 250 godina zabilježeno tako veliko povećanje razine mora od pola metra, te ima li to veze s počecima industrijalizacije te globalnim zatopljenjem, Faivre odgovara:

“Teško je reći, utjecaj čovjeka je sasvim sigurno prisutan i on vrlo vjerojatno ubrzava te procese, međutim klima se mijenjala oduvijek sa i bez čovjeka, trebali bi imati još podataka i onda bi mogli otvoriti diskusiju za budućnost.”

Predavanje je održano u organizaciji Hrvatskog geografskog društva Zadar.

Izvor: HRT Zadar