fbpx

Rok od 30 godina, vrijednost 22,5 milijardi kuna: Objavljen natječaj za davanje autocesta u koncesiju

I sužbeno je objavljen natječaj za davanje u koncesiju autocesta, potvrdio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i dodao kako je ovaj natječaj prvenstveno prezentacija infrastrukturnih potencijala Hrvatske. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je danas natječaj za davanje u koncesiju hrvatskih autocesta, s procijenjenom vrijednošću 22,5 milijardi kuna, a rok za dostavu prijava je 15. studenoga. Rok trajanja koncesije je 30 godina.

“Tu su neke zračne luke, tu su projekti u energetici. Dakle, to je predstavljanje Hrvatske kao dobre destinacije, sigurne destinacije za ulaganja. Znači, to je prije svega, makroekonomska sigurnost što postoji, a ono što je najvažnije je pravna sigurnost”, rekao je resorni ministar.

Istaknuo je kako su hrvatski prioriteti koncesioniranje autocesta, zračne luke Osijek i Rijeka, a tu su i potencijalna ulaganja u lučku infrastrukturu od Ploča do Rijeke.

Ipak, dodaje kako ulaganje u državne ceste ima prednost pred autocestama.

“Europska komisija ili Europska unija, da budem točan, ne financira gradnju autoceste u Hrvatskoj, dakle, mi smo sada, za jedno vrijeme, gotovi s autocestama. Prioritet su nam državne ceste. Zašto? To je logično, po njima se vozi većina građana Republike Hrvatska i nama je bolje da izgradimo državnu cestu gdje je zagušenje prometa, tipa, recimo splitske zaobilaznice, nego da trošimo novce na autoceste gdje nema prometa”, kazao je Hajdaš Dončić.

Za sada bez daljnjih ulaganja u autoceste

Trenutni radovi na izgradnji autocesta će se dovesti do kraja, kaže Dončić, ali za sada neće biti daljnjih ulaganja.

“Nisu na europskim koridorima. Sve što nije na europskim koridorima, ne možete sufinancirati. Što ne možete sufinancirati, nije ekonomski fizibilno, da tako kažemo, dakle, ne možemo graditi. Nas ima četiri milijuna, mala smo država, dovoljno smo izgrađeni, moramo biti onako, ekonomski realni”, poručio je Hajdaš Dončić.

Gradnju Pelješkog mosta nije htio komentirati. To će učiniti, kaže, za pet mjeseci kada bude završena studija.

Izgradnja prometnice Solin-klis: Investicija vrijedna 220 milijuna kuna

Hajdaš Dončić je inače danas obišao gradilište brze ceste Solin – Klis. Obnovljena i dograđena, bit će puštena u promet u punom profilu sredinom veljače iduće godine.

Ova prometnica se gradi već pet godina, a spaja Split s autocestom A1.

“Možemo reći da će glavnina radova biti gotova do 31.12., a onda će najvjerojatnije na mjesec dana biti potrebno zatvoriti kompletnu dionicu i jedan dio prometa preusmjeriti na ovu staru županijsku cestu, kako bi se i ova dionica po kojoj se sada vozi, pripremila, kako bi onda Dugopolje i sam ulaz Split, bio kompletno i jednom zauvijek riješen”, najavio je Hajdaš Dončić.

Prometnica Solin Klis projektirana je prije 25 godina, pa nije ne čudo što splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ne krije zadovoljstvo što se napokon nazire njen završetak.

“Ne samo za Grad Split, nego za otoke. Preko Grada Splita idu sve veze prema otocima. Dakle, značajna je u svim pogledima, osobito i u turističkom smislu. Cijela srednja Dalmacija i srednje-dalmatinski otoci će imati prednost i korist od ovoga. Uštede u gorivu, uštede na vozilima, a naravno i brzina”, rekao je Baldasar.

Radovi su vrijedni oko 220 milijuna kuna, a sada ih obavlja Hidroelektra niskogradnja iz Zagreba, koja je preuzela posao od Konstruktora.

Ujedno će se ubrzati i radovi na prometnici Trogir Omiš, najavio je ministar Hajdaš Dončič i to uklanjanjem bespravno izgrađenih objekata na toj trasi. Za dionicu ceste Solin-Trogir predviđeno je dovoljno sredstava, ali je problem kašnjenja radova u imovinsko-pravnim rješenjima po sredini trase u Kaštel Starom.

“Hrvatska cesta će naložiti Ministarstvu graditeljstva da to jednostavno, otkloni. Pozivam Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Kaštel da razgovara s tim vlasnicima objekta i da im nađe nekakvo alternativno rješenje”, kazao je Hajdaš Dončić.

Radovi se neće usporavati, jasan je ministar i najavljuje kako će dio od Plana do Kaštela biti u cijelosti završen do 2015. godine.

Za nastavak prometnice do Omiša ishođene su potrebne dozvole.

“Jaspers, kao službeni konzultanti Europske komisije zajedno s Hrvatskim cestama analiziraju sve prometne modele i Hrvatske ceste će tu dionicu prijaviti za potencijalno sufinanciranje i financiranje iz strukturnog, odnosno, kohezijskog fonda”, naglasio je Hajdaš Dončić.

Omiški tunel koji sada ne vodi nigdje, a probijen je kako bi se izgradila gradska obilaznica, zamijenit će se spojem prometnice na županijsku cestu.

“A ta vam je ukupna cijena, negdje oko dvije milijarde kuna. Dakle, ovo što nedostaje, što nam je poprilična vrijednost kao jednog Pelješkog mosta”, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Vezovi u splitskoj luci do kraja godine?

Ministar je danas bio i u posjeti splitskoj Lučkoj upravi gdje je dobio uvjerenje kako će se vanjski vezovi u splitskoj luci početi graditi do kraja ove godine. Natječaj za odabir izvođača je u tijeku, tako da bi se uskoro trebali vidjeti dizalice na tom dijelu grada, rekao nam je splitski gradonačelnik Baldasar.

“Ravnatelj nam je rekao da sve ide svojim tijekom, da ide sve u redu, da nema zastoja i uskoro će se početi graditi. A mjesec dana, koliko sam shvatio, tu negdje. To je za Split velika investicija. Ući će u Grad Split na neki način, a to nam je prilično važno. Ne mislim u proračun Grada Splita, nego općenito, ljudi će se zaposliti i to je jedino važno”, poručio je Baldasar.

Baldasar dodaje kako će na realizaciji ovog projekta sudjelovati uglavnom splitske tvrtke.

Izvor: Index.hr