fbpx

Sanader: Spasio sam Jarnjaka od optužnice u Haagu; Jarnjak: Sanader je smiješan

Bivši premijer Ivo Sanader danas nastavlja s iznošenjem obrane u aferi Fimi medija, a kako je jučer najavio, danas će govoriti o imovini koju je navodno stekao u Austriji prije ulaska u politiku. Sanader je obranu nastavio obračunom s bivšim tajnikom Ivanom Jarnjakom, postavivši pitanje na koji je čarobnjački način iz statusa osumnjičenika Jarnjak postao svjedok protiv Sanadera, te zaključio da je svojim iskazom kupio status.

Glavni tajnik bio je kaže, direktor stranke jer to predsjednik naprosto ne stigne. Zakonom o političkim strankama, koji smo donijeli 2007. uveli smo red u politički prostor Republike Hrvatske, dok je glavno tajništvo brinulo o materijalno-financijskom poslovanju.

Sanader se dotaknuo prosinca 2003. kad je postao premijer. Rekao je da je kontaktirao tadašnju Haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte kojoj je obećao punu suradnju sa Haaškim sudom. “Mislio sam da ovo neću nikad reći jer sam vjernik i o dobrim djelima se ne govori, ali moram to sad spomenuti- upitao sam Carlu Del Ponte može li se nešto učiniti znajući da se protiv Jarnjaka vode istrage za ratne zločine, jer sam ga mislio postaviti za glavnog tajnika, a ona je rekla vidjet ćemo. Na kraju protiv Jarnjaka nije podignuta optužnica. Kad sam mu to prenio rekao mi je da će on i njegovih devet pokoljenja biti zahvalni i evo kako mi se zahvalio”, rekao je Sanader.

Jarnjak: Sanader je smiješan

Komentirajući iznošenje obrane svog nekadašnjeg šefa Ive Sanadera, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je da su te optužbe smiješne.

“To je stvarno… Ja nemam što reći nego da je smiješan. Da je spao na to. Ja ga razumijem da je njemu problem i da se mora braniti. Onaj tko se brani taj može svašta reći, može i lagati i to ima pravo. Tako da on to svoje pravo obilato koristi”, zaključio je Jarnjak.

“Jarnjak je na sudu rekao da je moja kći koristila stranački telefon. To je laž. Je li s time Jarnjak htio sakriti da je njegov sin radio s Fimi medijom? Zna li tata za to?”, rekao je Sanader danas na sudu.

“To već spada u ono što sam rekao na sudu kao svjedok, ja to ne mogu komentirati. Sve što sam rekao u iskazu, kod toga ostajem”, poručio je Jarnjak.

Sanader je, podsjetimo, jučer počeo iznositi obranu u slučaju Fimi media, u kojem se njega i HDZ tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media. Sanader tvrdi da je nevin, dok su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznali sve Uskokove optužbe.

Sanader je jučer još jednom ponovio kako smatra da je cijelu slučaj zapravo politički progon koji je Mladenu Bajiću naredila njegova nasljednica na mjestu predsjednika HDZ-a, Jadranka Kosor. Prilikom iznošenja obrane jučer je zaključio i da ne postoji niti jedan konkretan dokaz protiv njega.

“Da se poštivao zakon branio bih se sa slobode. Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu, a ako to već nije učinio Uskok, morao je sud jer je to po zakonu i predviđeno”, kazao je Sanader. Pojasnio da je Uskok protiv njega istovremeno vodio niz istraga te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana, kako bi se stvorio dojam “velike količine kriminala”.

Izvor: Index.hr