fbpx

SAPUNAR OPET UTAPA KALMETU? Bivši šef financija HAC-a progovara o crnom fondu

 

Bivši član Uprave HAC-a trebao bi otkriti tko je sve kroz crni fond podijelio ukradenih pet milijuna eura

Svjetla reflektora su na Josipu Sapunaru. Nakon što će noć, kazali su nam, provesti u sjedištu PNUSKOK-a na Oranicama, bivši član Uprave HAC za financije tijekom sutrašnjeg će jutra pred kamerama Državnog odvjetništva odgovarati na optužbe da je preko tvrtki Igora Premilovca iz HAC-a izvukao pet milijuna eura.

Sapunarov odvjetnik Goran Preglej izjavio je kako će Sapunar kao njegov klijent pred istražiteljima odgovarati na sva pitanja.

– Iznijet će obranu u smislu rasvjetljavanja svih činjenica koje mu se stavljaju na teret – rekao je odvjetnik.

Pregledavali papire

Naime, danas poslijepodne je policija dovela Sapunara u zgradu HAC-a u Širolinoj ulici gdje je zajedno s istražiteljima pregledavao dokumentaciju, što je prilično jasan dokaz da će Sapunar surađivati s tužiteljstvom, a lako je moguće da će ponovno otvoriti dušu kao u slučaju Fimi-Media.

Na bivšeg HAC-ova direktora je navodno u svojem iskazu ukazao Premilovac koji je istražiteljima, nakon priznanja da je prao novac izvučen iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao da je novac u njegove tvrtke dolazio i iz državne tvrtke za gradnju autocesta te da ga je davao Sapunaru.

Gdje je nestao novac?

Premda Sapunar te tvrdnje Igora Premilovca pred istražiteljima može odbaciti kao laži, sasvim je sigurno da je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već provjerilo neke od Premilovčevih tvrdnji te zaključilo kako su četiri male nepoznate tvrtke – Akula savjetovanje, Pean komunikacije, Novi dan i Život na sjeveru – koje nisu imale zaposlenike, od 2005. do 2011. najvećim hrvatskim građevinskim tvrtkama Viaduktu, Osijek Koteksu, Tehnobetonu Zagorje te austrijskom Strabagu naplatile pet milijuna eura za marketinške usluge.

Vjerojatniji je i logičniji zaključak da su građevinari sklapali poslove s tvrtkama Igora Premilovca jer je to bilo na neki način uvjetovano iz državnog HAC-a koji je bio davatelj poslova navedenim građevinarima. Ako se Sapunar, pak, ne odluči na poricanje krivnje, što se čini sve izvjesnijim, samo je jedno pitanje na koje će morati dati odgovor: kome je proslijeđen novac?

U gotovo identičnoj situaciji Sapunar se našao prije točno tri godine kad je zajedno s još trojicom direktora iz HAC-a – Marijom Crnjakom, Juricom Prskalom i Zlatkom Korparom – bio osumnjičen da je za račun bivšeg rizničara HDZ-a, Mladena Barišića, odnosno za samu stranku lobirao u HAC-u da posluju s marketinškom tvrtkom Fimi-Media Nevenke Jurak.

Dok su se ostali direktori uglavnom u toj fazi istrage branili šutnjom, mladi je Sapunar odlučio otvoriti dušu te je na prvom ispitivanju otvoreno rekao kako je on doista radio to što mu se stavlja na teret, ali je to činio po nalogu Mladena Barišića i resornoga ministra Božidara Kalmete .

Kalmetino je ime Sapunar ponovio više puta, rekavši da je Kalmetina inicijativa za rad s Fimi-Medijom isprva bila vrlo suptilna te da su od nje naručili 50 torti Croatera. No, kada je odbio daljnju suradnju, Kalmeta ga je prepustio Barišiću. Prema Sapunarovu iskazu, događaj koji su poslije direktori nazivali “privođenje” dogodio se u restoranu Baltazar gdje je u Kalmetinoj prisutnosti Barišić izribao i Sapunara i Milivoja Mikulića, člana Uprave HAC-a, tražeći od njih bespogovornu suradnju s Fimi-Medijom.

Šutio o krađi u HAC-u

Tijekom cijelog davanja iskaza Sapunar niti jednom riječju nije spomenuo da je, kako se sada čini, osim preko Fimi-Medije, novac iz HAC-a isisavan i preko tvrtki Igora Premilovca te da je i on, kao i Mladen Barišić, i sam bio torbar koji je najvjerojatnije prenosio novac nekome.

Ali, kome?

Dok je u slučaju Fimi-Medije stvar prilično rasvijetljena jer je preko tvrtke Nevenke Jurak financiran tzv. crni fond HDZ-a, u ovome novom slučaju može se samo nagađati kamo je sve novac išao. Logično, budući da su isplate išle preko njih, u cijelu bi priču mogli upasti i čelnici građevinskih tvrtki. U slučaju Osijek Koteksa to je Drago Tadić kojemu se već u aferi Šljunak sudi zbog identične situacije s Ramizom Pandžićem. Zatim su to čelnik Viadukta Joško Mikulić, Tehnobetona Zagorje Miroslav Bunić, koji je pod istragom zajedno s Ivanom Čehokom te je pušten iz zatvora uz jamčevinu, i čelnici Strabaga. Oni će u najmanju ruku kao svjedoci morati objasniti zašto su njihove tvrtke plaćale nepostojeće marketinške usluge Premilovcu.

Kalmeta bez komentara
No, puno su zanimljivije osobe iz HAC-a, a možda i iz resornog ministarstva. U inkriminirano vrijeme predsjednici Uprave HAC-a bili su Mario Crnjak i Jurica Prskalo, dok su članovi bili Marijo Lovrinčević, Milivoj Mikulić i Ivica Mlinarević. U političkoj strukturi iznad Uprave HAC-a bili su državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković te “neuništivi” ministar Božidar Kalmeta.

Tko je od njih među onima koje će Sapunar prokazati kao nositelje novog crnog fonda, još tajnijeg od HDZ-ove Fimi-Medije? Jesu li u pitanju pojedinci ili su možda svi zajedno dijelili kolač od pet milijuna eura državnog novca? Hoće li ovaj put protiv Kalmete, ako se među imenima pojavi i njegovo kao u slučaju Fimi-Medije, biti pokrenuta istraga ili će ga istražitelji ponovno zaobići? Sam Kalmeta danas nije bio dostupan da mu postavimo ova pitanja.

 Sapunar operaciju nije mogao izvesti sam: što je s Livakovićem i Turčićem?

Inspektori USKOK-a u petak su u arhivama HAC-a tražili sve isplate koje je ta tvrtka od 2004. do 2010. uplatila tvrtkama Viadukt, Strabag, Zagorje Tehnobeton i Osijek Koteks.

Istražitelji žele povezati navedena poduzeća s tvrtkama Igora Premilovca koje je on osnovao za izvlačenje novca iz HAC-a. Prema dostupnim informacijama, četiri tvrtke koje je osnovao Igor Premilovac nikad nisu poslovale s HAC-om, već je izvlačenje novca išlo preko građevinskih tvrtki koje bi, kao i u slučaju Fimi-Medije, naplaćivale dodatne izvanredne radove, a onda bi novac za fiktivne poslove otišao u Češku.

Da je to tako potvrđuju i sugovornici u HAC-u koji tvrde da nikad nitko nije čuo za četiri Premilovičeve tvrtke. Za Fimi-Mediju su, kada je radila za HAC, svi znali. U najnovijem slučaju u HAC-u pojma nemaju da je ikada itko s te četiri firme sklopio ijedan ugovor.

No, tvrde nam naši sugovornici, nemoguće je da je jedino Josip Sapunar, nedašnji član Uprave HAC-a za financije, u HAC-u znao za cjelokupnu operaciju i bio njen jedini provoditelj. Sugovornici nam tvrde kako je o tome nešto morao znati i Zlatko Turčić, dugogodišnji financijski direktor HAC-a.

Zanimljivo je da je on uz Sapunara i Ivicu Mlinarevića jedini preživio smjenu Stanka Kovača s mjesta predsjednika Uprave HAC-a 2004. godine. Božidar Kalmeta tada je na vodeće pozicije u HAC postavio svoje ljude, ali je ostavio dvojicu financijaša iz doba Radimira Čačića.

Upravo Sapunara kao Kalmetina čovjeka od povjerenja 2007. godine je prozvao tadašnji predsjednik Uprave HAC-a Mario Crnjak.

U pismu Nadzornom odboru u kojem podnosi ostavku Crnjak je baš Sapunara naveo kao osobu preko koje Kalmeta paralelno vodi tvrtku. U istom pismu Crnjak proziva i Milivoja Mikulića da služi kao osoba preko koje Kalmeta vodi poslove unutar tvrtke. Mikulić je tada bio član Uprave za građenje. U HAC ga je iz Bechtela doveo upravo Kalmeta.

U tom pismu Crnjak navodi da je Kalmeta sa Sapunarom i Mikulićem održao više desetaka sastanaka, a da on kao predsjednik Uprave nije obaviješten o njihovu sadržaju. Nakon odslaska iz HAC-a Kalmeta je Mikulića u Ministarstvu postavio za svog pomoćnika za regionalni razvoj.

Kao glavni Kalmetin operativac u HAC-u već se godinama spominje Zdravko Livaković, bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa i bivši predsjednik Nadzornog odbora HAC-a.

Upućeni tvrde da je jednostavno nemoguće da je Sapunar organizirao višegodišnju operaciju izvlačenja novca preko građevinskih tvrtki a da Livaković o tome ništa nije znao. Iz Ministarstva je otišao prije kraja mandata iz “privatnih razloga”.

Spekuliralo se da je otišao zbog Audija A8 koji mu je ustupio Viadukt, a spominje se u najnovijoj aferi. Livaković je dosad kao svjedok ispitan jedino u vezi sa Skladgradnjom u istrazi bojenja tunela.

Izvor: Jutarnji list