fbpx

Stanić podiže kaznenu prijavu protiv Kalmete i njegovih suradnika za “udruživanje u zločinčku organizaciju”

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, odlučio je podići kaznenu prijavu za udruživanje u zločinačku organizaciju protiv bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete i njegovih najbližih suradnika. Prijavu će danas oko podneva predati Državnom odvjetništvu.

“Danas u pet do 12 sati predat ću kaznenu prijavu protiv Božidara Kalmete i njegovih najbližih suradnika zbog osnovane sumnje da su se udružili u `zločinačku organizaciju`. Moja saznanja, dokumentacija koju posjedujem, i do sada objavljena priznanja o načinu i razmjerima pljačke u cestogradnji u vrijeme vladavine Božidara Kalmete sadrže sve elemente opisane u članku 89. stavku 23. Kaznenog zakona koji glasi:

„Zločinačka organizacija je udruženje od najmanje tri osobe čiji članovi su se udružili radi činjenja kaznenih djela. Djelovanje zločinačke organizacije višeg stupnja usmjereno je i prema ostvarivanju i zadržavanju nadzora nad pojedinim gospodarskim ili drugim djelatnostima, pri čemu se koristi zastrašivanjem ili nasiljem radi utjecaja na druge osobe da im pristupe ili im se pokore. Zločinačku organizaciju odlikuje visok stupanj povezanosti članova, unutarnji ustroj na temelju odnosa hijerarhije i stege te podjela rada. Zločinačka organizacija je temelj pojma organiziranog kriminala“.

Pozivam Vas u 11.45 u Gajevu 30a, Zagreb ispred DORH-a, gdje ću Vas upoznati sa sadržajem Kaznene prijave”, naveo je Stanić.

Kalmeta još prošlog tjedna najavio tužbu za klevetu protiv Stanića

Krajem proteklog tjedna zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta izjavio je kako će podnijeti tužbu protiv predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS) Mijata Stanića zbog klevete protiv njega. Istaknuo je kako su cijene izgradnje autocesta bila najjeftinije u EU. “Dosta mi je tog lika koji me se već mjesecima uhvatio kao pijan plota. Zašto – ne znam!”, rekao je Kalmeta.

Stanić je, podsjetimo, komentirajući pritvaranje Josipa Sapunara, bivšeg financijskog direktora Hrvatskih autocesta, osumnjičenog zajedno s još sedam osoba u slučaju Remorker za izvlačenjem 38 milijuna kuna iz HAC-a, ustvrdio kako je novac završavao kod bivšeg ministra prometa Kalmete i njegovog tadašnjeg najbližeg suradnika Zdravka Livakovića.

Odbacujući sve Stanićeve navode protiv njega kao klevetu, Kalmeta je najavio tužbu. “Zašto on to radi ne znam. Njemu smeta to što su video nadzori stavljeni u naplatne kućice (HAC-a), eto to njemu smeta. Podignut ću protiv njega tužbu pa neka gospodin Stanić dokazuje te svoje objede tamo gdje će to morati i argumentirati”, poručio je Kalmeta.

Stanić je poručio kako se tužbe ne boji i kako je dužan govoriti o saznanjima koja ima.

Od osmorice optuženih sa slobode će se braniti samo jedan

Od osmorice optuženih u slučaju Remorker sa slobode će se braniti jedino vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac, zahvaljujući priznanju kako je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

Bivšem financijskom direktoru HAC-a Josipu Sapunaru, bivšim državnim tajnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću, bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepku Bobanu, direktorima građevinskih tvrtki Viadukt Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu te direktoru tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslavu Buniću određen je jednomjesečni istražni pritvor.

Izvor: Index.hr