fbpx

Što će biti s Adrijom ?

300-injak radnica zadarske Adrije sa zebnjom iščekuje informacije iz Ministarstva financija o budućnosti predstečajne nagodbe. U petak 18.10. zakupoprimcima Badurini i Lisici istječe ugovor nakon čega bi svi radnici trebali nastaviti raditi u Adriji.d.d. Miodraga Lacića. U međuvremenu policija istražuje gdje je završila oprema i strojevi iz tvorničkog kruga u Gaženici.

Sindikat PPDIV-a je izvijestio djelatnike tvrtke da bi od 18. 10. svi trebali nastaviti raditi u Adriji.d.d. , s nadom da će Ministarstvo odobriti predstečajni plan sa strateškim partnerom. Regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević nam kaže da iako je rok za očitovanje ministarstva bio 10. listopada, on do danas vijesti iz ministarstva nema… ton 1

” Nemam informacija da su oni to napravili jer nema informacija na Fininom webu, niti je sindikat o tome obaviješten, prema tome u ovoj situaciji sada 18.-og bi radnice iz Adrije 1 d.o.o.trebale prijeći u Adriju d.d. i nastaviti s proizvodnjom, a s njima i onih 70-ak radnica iz Benkovca i Knina i one bi trebale s kolegicama i kolegama u Zadru nastaviti normalno posao. “

Podsjećamo, 70-ak radnica iz Knina i Benkovca su bez plaća i posla već 11 mjeseci, iako su i neki ministri javno iskazali podršku njihovim zahtjevima. Krajem srpnja za svog boravka u Zadru ministar rada Mirando Mrsić je o slučaju nekad najjačeg hrvatskog riboprerađivača kazao…

” Nadamo se da će predstečajna nagodba proći kako bi radnice mogle dobiti svoje plaće, što se tiče zbivanja nakon predstečajne nagodbe to ćemo još vidjeti, ono što je sasvim sigurno je da Adrija d.d. ima budućnost, ima tržište i na Vladi je da to održi i zato se ministarstvo financija aktivno uključilo u taj proces ” izjavio je tada Mrsić.

Dok se čeka odluka Ministarstva financija, neki mediji prenose kako iz Adrijinog tvorničkog kruga nestaju vrijedni strojevi i oprema. Evo što su nam o tome kazali u zadarskoj policiji, glasnogovornik Elis Žodan….

” Od početka 2013.godine na području industrijske zone Gaženica odnosno tog trgovačkog društva , PU zadarska zaprimila je ukupno 3 prijave o krađi sekundarnih sirovina odnosno metalnih dijelova strojeva za proizvodnju iz kruga. Od ovih prijava posljednja je zaprimljena početkom rujna gdje je prijavljena krađa 20-ak tisuća kuna vrijednih metalnih limova, ova krađa razriješena je krajem rujna i počinitelj je kazneno prijavljen. Osim toga, tijekom ožujka zaprimili smo prijavu odgovornih osoba zbog sumnje u otuđenje vrijednih dijelova strojeva za proizvodnju, ova obrada je u tijeku a isto tako tijekom listopada zaprimili smo još jednu prijavu u kojoj se sumnja na otuđenje dijelova strojeva za proizvodnju i ova prijava još uvijek je u obradi . Ovim kaznenim djelima bave se dvije organizacijske jedinice zadarske PU- policijski službenici II. policijske postaje u svom segmentu posla, a isto tako i Odjel gospodarskog kriminaliteta ” izvijestio je Žodan.

Pitanje je kako će u ovakvoj situaciji postupiti sadašnji strateški partner Podravka i hoće li čitava priča završiti stečajem ili ipak nekom sretnijom opcijom za Adrijinih 300 radnika i radnica.

Izvor: HRT Zadar