fbpx

Svađa u Saboru zbog lex Perkovića: “Vlada štiti ugled i čast Hrvatske, kako? Tako da štiti kriminalce”

Hrvatski sabor u današnjem će nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog usklađivanja Zakona o zračnom prometu s uredbama EU, a zatim objedinjeno tri prijedloga izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU koje predlažu Vlada, HDZ i nezavisna Jadranke Kosor .

Riječ je o tzv. Lex Perkoviću, zakonu koji je Sabor izmijenio krajem lipnja, svega tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU. Lipanjskim izmjenama u Zakon je, među ostalim, unesena odredba po kojoj se europski uhidbeni nalog ne primjenjuje na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine.

Podsjetimo, saborski Odbor za pravosuđe podržao je jučer Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. ‘lex Perković’. Izmjenama se ukida vremensko ograničenje za provedbu europskog uhidbenog naloga, ali tek od 1. siječnja 2014. godine.

Većina nije podržala prijedlog Jadranke Kosor u kojem je tražila da ukidanje vremenskog ograničenja stupi na snagu odmah. Nije podržan ni prijedlog grupe zastupnika iz redova HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista koji su tražili da se ‘lex Perković’ stavi van snage i vrati na pozicije iz 2010. godine. HDZ-ov Davorin Mlakar.

HDZ pozvao ministra prometa da Sabor izvijesti o stanju u CA

Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o zračnom prometu, HDZ-ovac Ivan Šuker iskoristio je da pozove ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića da saborske zastupnike izvijesti o stanju u Croatia Airlinesu, a nakon incidenata sa zrakoplovima i u svjetlu buduće privatizacije nacionalne aviokompanije.

“O tome je li situacija s avionima ovakva ili onakva, mogao je ministar doći danas u sabornicu reći. Međutim, da vam se možda ne čini da je sva ova priča opravdanje za buduće rezultate privatizacije? Prikazati sve loše da bismo sutra reklo ‘budimo sretni da smo i to dobili”, rekao je Šuker.

Miljenić: I dalje smatram da smo dovedeni u nepovoljnu poziciju

U Saboru traje rasprava o izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a koji se u medijima uvriježio kao lex Perković.

Vlada je nakon cijeloljetne prepirke s Europskom komisijom Saboru na potvrdu poslala kompromisnu varijantu s kojom se složio Bruxelles – da izmjene lex Perkovića stupe na snagu 1. siječnja 2014. godine. Tada bi prestala vrijediti odredba kojom su vladajući, promijenivši tri dana prije ulaska u Europsku uniju već usklađeni zakon, primjenu europskog uhidbenog naloga ograničili na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine.

Zbog toga se europski uhidbeni nalog nije mogao primijeniti na bivšeg UDBA-ša Josipa Perkovića, po kojem je zakon dobio nadimak, kojeg Njemačka traži kako bi ga procesuirala zbog organiziranja tridesetak godina starog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Saboru je o ‘lex Perković’ uvodno govorio manje od dvije minute i uz ostalo izjavio.

“I dalje smatram da smo dovedeni u jednu nepovoljnu poziciju zato što su to druge zemlje mogle staviti, mi to kroz pregovore nismo niti otvorili i sada kada smo pokušali sanirati tu situaciju, on naprosto ne ide i zato smo odlučili promijeniti zakon. Kada? Mi smo prvo bili rekli 15. srpnja, onda smo razgovarali s komisijom i usuglasili smo se, znači oni su odstupili od tih svojih, sada, odmah, tri dana i tako dalje. Mi smo skratili ovaj rok za stupanje na snagu, i došli smo do 1. siječnja 2014. godine. Zato je taj rok pred vama”, rekao je Miljenić.

Oporba je jučer na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe dala naslutiti kako će u saborskoj raspravi inzistirati da se zakonske izmjene povuku odmah. HDZ se, naime, izjasnio kako im je sporna i odredba koju je Vlada na kraju lipnja uz vremensko ograničenje uvrstila u zakon – da je zastara obvezujući, a ne proizvoljni razlog za odbijanje izručenja. Vladajući tumače da je sudac dužan odbiti izručenje ako je riječ o kaznenom djelu za koje je u Hrvatskoj nastupila zastara i kako se oko te odredbe nisu niti sporili s Europskom komisijom, dok HDZ-ovci tvrde da je rečena odredba u suprotnosti s obvezama koje je Hrvatska preuzela u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

Vukšić: Ovo je spašavanje premijerova ugleda

Laburist Branko Vukšić u Saboru je ustvrdio kako su vladajući predlažući izmjene lex Perkovića propustili objasniti zbog čega se zakon uopće mijenjao i zašto su inzistirali da izmjene stupe na snagu 15. srpnja 2014. godine, pa onda pristali da to bude 1. siječnja.

“Kaže se da je to ne spašavanje vojnika Ryana, onaj poznati film, nego spašavanje premijera Milanovića i njegovog ugleda. Međutim, njegov ugled je nemoguće spasiti, to je nemoguća misija”, rekao je Vukšić.

HDZ traži povlačenje lex Perkovića iz saborske procedure

HDZ je pozvao vladajuće da iz saborske procedure povuku izmjene lex Perkovića i podrže njihov prijedlog da se zakon vrati na poziciju iz 2010. godine.

Sporno im je što su, uz vremensko ograničenje primjene, vladajući tri dana prije ulaska u Europsku uniju u zakon uvrstili da je zastara obvezujući, a ne proizvoljni razlog za odbijanje izručenja. HDZ-ovu argumentaciju obrazložio je Davorin Mlakar.

“Time bi se Vlada dovela u poziciju kakvu je imala 2010. godine kada je na snazi bio isti ovaj Ustav o kojem vi danas često govorite, i zakon i odredbe europske pravne stečevine, koje su išle u prilog tezi da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje u Europsku uniju”, istaknuo je Mlakar.

SDP-ov Peđa Grbin, smatra, da bi se, prihvaćajući HDZ-ov prijedlog, Hrvatska dovela u ozbiljne probleme s Europskom komisijom.

“Jer bi naravno, tek tada postali neusklađeni s Europskom unijom. Kroz sve ove razgovore s Europskom komisijom, postavilo se samo jedno pitanje i to eventualne neusklađenosti jednog stavka i jednog članka zakona koji je imao 82 članka. Vi ste iz isključivo populističkih razloga, koristeći ovu euforiju nepotrebno koja se stvorila oko ovog zakona, odlučili danas doći ovdje i predložiti zakon u kojem predlažete ukidanje zakona za kojeg se niti broj Narodnih novina u kojem je objavljen, niste sjetili navesti”, kazao je Grbin.

Jandroković Vladi: Štitite kriminalce!

Saborsku raspravu o lex Perkoviću podgrijao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

“Vlada pokazuje mišiće, štiti čast i ugled Republike Hrvatske, kako? Tako da štiti kriminalce”, rekao je Jandroković.

Odgovorio mu je SDP-ov Peđa Grbin.

“Kako možete govoriti o tome da bilo tko štiti kriminalce, kada je vrlo jasno da svi mi ovdje zajedno poduzimamo sve moguće mjere da bi se svi oni, čak i za koje je nastupila zastara, ako i nisu podložni europskom uhidbenom nalogu, bili sankcionirani i upravo se zato predlažu promjene Ustava”, istaknuo je Grbin.

Jandroković mu je skrenuo pozornost kako je i premijer Zoran Milanović prije nekoliko dana ustvrdio da svi oni koji nisu za izmjene Ustava sa svrhom ugradnje nezastarijevanja teških ubojstava – štite kriminalce.

“Nisam vas čuo kolega Grbin da ste tada protestirali i da ste isto tako, urbi et orbi rekli, kako možeš dragi Zorane tako optuživati sve one koji smatraju da treba, odnosno da ne treba mijenjati Ustav prije nego što novi Zakon o pravosudnoj suradnji stupi na snagu”, kazao je Jandroković.

Izvor: Index.hr