fbpx

U Vukovaru ponovno postavljene dvojezične ploče, branitelji iz protesta ostavljaju uniforme

U mjestu Kosovo kraj Knina sinoć je sa zgrade općine Biskupija skinuta ploča s dvojezičnim natpisima.

“Nepoznata osoba je sinoć između 20:25 i 21:05 skinula dvojezičnu ploču s natpisom Općina Biskupija – Mjesni odbor Zvjerinac. Šibensko-kninska policija traga za nepoznatim počiniteljem”, priopćili su iz PU šibensko-kninske.

Prve dvojezične ploče prije više od mjesec dana nasilno su skinute u Vukovaru odmah po postavljanju, a isto se u tom gradu dogodilo i prije nekoliko dana. Ploče s natpisima na latinici i ćirilici sa zgrada javnih ustanova ili srpskih organizacija uništavane su ili skidane i u Zagrebu, sa zgrade Srpskoga kulturnog društva “Prosvjeta, zatim u Udbini gdje su razbijene tri ploče s dvojezičnim natpisom imena općine, a jedna je ploča ukradena sa zgrade kulturno-informativnog centra “Nikola Tesla”. Sredinom rujna ploča skinute su ploče s dvojezičnim natpisom sa zgrade Općine Krnjak, a nedavno se isto dogodilo i na zgradi općine u Vojniću.

Jake policijske snage

Noćas ili tijekom jutra na zgradu Ureda državne uprave u Vukovaru ponovno su postavljene dvije dvojezične ploče pod iznimno jakim policijskim osiguranjem.

Ta, kao i zgrade policije, Mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, Luke Vukovar kao i Zavoda za zapošljavanje, ograđene su željeznim barikadama uz prisutnost velikog broja pripadnika interventne policije.

Iako na drugim objektima, osim policije i državne uprave, još ne stoje dvojezične ploče, za pretpostaviti je da će tijekom dana i na tim zgradama biti postavljene. Predstojnik Ureda državne uprave u Vukovaru Goran Bošnjak potvrdio je za Hrvatski radio Vukovar da su dvije dvojezične ploče na zgradu ove institucije postavljene. On se uzda u razum ljudi da neće biti novih nemira jer to nikome u Vukovaru ne koristi.

“Postavljanje ploča je zakonito i na nenasilan način, a ako se budu skidale, skidat će se nezakonito i na nasilan način”, izjavio je Bošnjak.

Policija samo osigurava

Prema riječima glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, policija ne postavlja dvojezične ploče u Vukovaru, nego ih osigurava nakon što ih predstavnici državnih institucija postave. Potvrdio je da su na zgradu Ureda državne ploče postavljene jutros dvije dvojezične ploče, a prema njegovim saznanjima danas dopodne trebala je biti postavljena i dvojezična ploča na zgradu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Za ostale institucije ne zna.

“Kad će određene institucije na svoje zgrade postaviti ploče, to ne mogu reći, ali oni će vjerojatno prije nego što postave, nama sve najaviti”, rekao je Džigumović.

Vlado Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara najavio je povodom ponovnog postavljanja dvojezičnih ploča na zgrade državnih institucija u Vukovaru hitnu sjednicu stožera tijekom današnjeg dana. Izjavio je da Vlada RH očigledno nema sluha za ono što se u Vukovaru posljednjih mjeseci događa i da jedno priča, a drugo radi kada su u pitanju traženja stožera.

“Ovo nije politički mudra odluka”

“Ovo nimalo ne liči na demokratski postupak i na politički mudru odluku. Tražili smo da se ploče, uz praznik demokracije, postave preko Ministarstva kulture kad se za to steknu uvjeti. Međutim, izgleda da naša Vlada nema sluha, da radi po svome, da jedno priča, drugo radi, a tko zna što misli. Planiramo hitnu sjednicu Stožera, a onda ćemo vidjeti koje će mjere biti poduzete”, rekao je Iljkić koji je posebno naglasio da Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara ne može preuzeti odgovornost za eventualne postupke hrvatskih branitelja zbog ponovnog postavljanja ploča, demantirajući tako i nedavne izjave ministra branitelja Predraga Matića koji je članove stožera optužio za izazivanje nemira u Vukovaru.
Branitelji ostavljaju svoje uniforme

Jutrošnje postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru izaziva reakcije hrvatskih branitelja. Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednik Udruge specijalne policije grada Vinkovaca, demonstrativno je skinuo svoju svečanu policijsku odoru s odlikovanjima dobivenima zbog zasluga u Domovinskom ratu i ostavio je na željeznoj barikadi pred zgradom PU vukovarsko-srijemske. Tijekom Domovinskoga rata Culej je izgubio brata Josipa, hrvatskog redarstvenika ubijenog i masakriranog u selu Borovu, dva bratića i 22 suborca.

“Ova uniforma i ovo odlikovanje, koje mi je dodijelio pokojni predsjednik Franjo Tuđman, ne mogu časno i s ponosom nositi u mojoj domovini i u ovom gradu. U to ime svoju uniformu, koju sam krvavo i časno zaradio braneći domovinu, ostavljam ministru 21. stoljeća”, rekao je Culej. On je na sebi nosio majicu s otisnutom fotografijom svog masakriranog brata Josipa, poručivši državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ‘sram te bilo, za koga radiš’, a referirajući na činjenicu da po njegovoj kaznenoj prijavi za događanja u Borovu ništa nije napravio.

“Vlasti koja u svojim redovima ima kao nositelje lista predstavnike koji su ubijali naše Hrvate, također poručujem neka ih bude sram”, izjavio je Culej. Pozvao je sve hrvatske branitelje da kao i on učine isto sa svojim odorama kako bi poslali jasnu poruku vladajućima da su obeščašćeni.

Kako javljaju iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, a koji u ovim trenucima održava hitnu sjednicu povodom najnovijih događanja s dvojezičnim pločama, Žene Vukovara hrvatskim će policajcima koji čuvaju dvojezične ploče podijeliti kolače i kavu, a kako bi, navodi se iz Stožera pokazale da razumiju tko stvara kaos i želi nemire u Vukovaru te kako ih nasilnička vlast gura u sukob sa očevima, prijateljima i suborcima, poput Igora Gilje.

Izvor: Index.hr