fbpx

U Zadru krajem rujna evidentirano je 9.619 nezaposlenih

700 nezaposlenih više nego prethodni mjesec, i 200 više nego lani u istom razdoblju

Na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Zadru krajem rujna evidentirano je 9.619 nezaposlenih što je povećanje od gotovo osam posto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 2,12 posto u odnosu na isti mjesec u prošloj godini.

Po ispostavama najviše je evidentiranih u Zadru, odnosno 71,6 posto, Benkovcu 6,8 posto, Biogradu 6,6 posto, Obrovcu 6,1 posto, pagu 1,8 posto, odnosno Gračacu 7 posto.

Rast broja nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec predvodi Pag s čak 22,54 posto povećanom nezaposlenošću, Biograd sa skokom od 18,15 posto, Zadar s osam posto, Obrovac sa 5,4 posto, Benkovac sa 3,5 posto a oscilacija je najmanje u Gračacu sa 1,7 posto. Kada je u pitanju godišnje kretanje vrlo visoki rast nezaposlenosti veći od 11 posto bilježe Biograd, Benkovac i Pag. Obrovac ima 3,5 posto nezaposlenih više nego lani, dok je oscilacija najmanje u Gračacu sa 2,2, odnosno najmanje u Zadru sa 1,3 posto.

Od novoprijavljenih na Zavodu najveći broj dolazi iz prethodne zaposlenosti, mahom sezonske iz ugostiteljstva i turizma, odnosno trgovine.

Apsolutne brojke su drugačije. Naime, u Zadru je ovog trenutka 6.890 nezaposlenih, a na žalost tijekom ovogodišnjeg siječnja to je skakalo nadomak devet tisuća osoba. S čak 669 nezaposlenih drugi po težini je ured u Gračacu što je prostor najveće nezaposlenosti na ovom prostoru u odnosu na broj stanovnika. Kod njih u zimskim mjesecima nezaposlenost skoči i do 850 osoba. U Benkovcu je 657 nezaposlenih, a vršna zimska nezaposlenost obično dođe nadomak tisuću. Biograd sada ima 638 evidentiranih nezaposlenih iz šireg područja oko grada, a vršna nezaposlenost ovdje zna segnuti i do 1.100 osoba, jer ovdje je još uvijek utjecaj sezone zadržao dio ljudi u poslu. Potom je područje Obrovca sada sa 591 nezaposlenim, ovdje se zimi penje do 720. I Pag ima najmanje apsolutne brojke, odnosno sada 174 prijavljenih na zavodu, dok zimi to dođe nadomak 300.

Izvor: Zadarski lit