fbpx

UHIĆEN ZDRAVKO LIVAKOVIĆ: S Livakovićem samo razgovaramo! Ništa drugo ne možemo reći!

Zdravko  Livaković u prijepodnevnim je satima priveden u Zagrebu, doznaje Index iz pouzdanog izvora. Službene potvrde zasad nema, a u policiji su nam kazali da nazovemo kasnije.

Pipadnici Uskoka čekaju ispred zgrade u Arbanasima dolazak Zdravka Livakovića iz Zagreba kako bi mu pretresli stan, kažu nam zadarske kolege.

Iz MUP-a su Indexu potvrdili samo kako je Zdravko Livaković na razgovoru. “Nije priveden, samo razgovoramo. Ništa drugo ne možemo reći”, rekli su nam nakon što smo pitali je li točno da je na putu za Zadar te je li točno da se čeka njegov dolazak kako bi se izvršio pretres stana.

Livaković odvjetnik: I ja sam čuo da je uhićen, ne znam ništa službeno

Odvjetnik Zdravka Livakovića Nediljko Ivančević na putu je iz Splita za Zadar nakon što je neslužbeno čuo da mu je klijent, bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković, jutros uhićen u Zagrebu u aferi izvlačenja novca iz HAC-a. Odvjetnik Ivančević nikakve službene informacije još nema. To je potvrdio Media servisu.

“Službeno nikakvu informaciju nemam, neslužbeno da – da je uhićen. Mi smo se jutros čuli, on je bio na jednom sastanku poslovnom u Zagrebu. Nakon toga se nismo čuli. Ja sam ga zvao, ali ne javlja se na telefon”.

I do odvjetnika su došle informacije da Livakovića policija vozi u Zadar na pretres stana. “Ja se također vozim do Zadra, jer ja sam u Splitu, kako bih sudjelovao an tom pretresu, ako ga bude. Ako ne, nastavljam za zagreb. Eto, to je sve što vam mogu reći”, zaključio je Ivančević.
Zadarski gradonačelnik i bivši ministar Božidar Kalmeta se nešto prije 9 sati uputio na posao, a novinarima je kazao kako je dobro spavao te da se s Livakovićem čuo zadnjih dana ali da su pričali o nogometu. Podsjetimo, uhićenje Livakovića očekivalo se obzirom na jučerašnje izjave bivšeg člana uprave HAC-a Josipa Sapunara koji se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru USKOK-u a koji je navodno priznao da je dio novca davao upravo Zdravku Livakoviću.

Prema onome što je Sapunar navodno ispričao istražiteljima, u izvlačenju novca iz HAC-a sudjelovalo je još najmanje pet osoba, a osim Livakovića spominje i drugog bivšeg Kalmetina pomoćnika, Milivoja Mikulića koji je trenutačno izvan Hrvatske zbog angažmana utvrtki Bechtel. Sapunar navodno samoga Kalmetu nije direktno teretio, no objasnio je da mu je stavljeno do znanja da Livaković, tadašnja Kalmetina desna ruka, novac proslijeđuje na višu instancu, a Sapunar nije niti malo sumnjao da je riječ o ministru.

U ovom trenucima zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta dat će izjavu vezano uz Livakovićevo uhićenje.

Stanić: Sapunar je bio samo izvršitelj

Podsjetimo, još tijekom vikenda Mijat Stanić Indexu je kazao kako očekuje da se barem jedan od njih (Kalmeta ili Livaković) pridruži Josipu Sapunaru.

“Josip Sapunar jedini je član Uprave koji je preživio promjenu vlasti te je najduže opstao na vrhu i ovo nije prvi puta da je uhićen. Ovo je pravi put da se dođe do pravih krivaca samo ako se ova istraga provede kako treba”, kazao je za Index Mijat Stanić, Nezavisnih cestarskih sindikata.

Stanić je napomenuo kako, ako su informacije točne, Sapunar nije išao po novac samo za sebe već pretpostavlja da je novac davao bivšem ministru prometa Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću. “Očekujem da će se barem jedan od njih priključiti Sapunaru u ovoj istrazi”, izjavio je Stanić i još jednom napomenuo da je ovo pravi put te da se slučaj treba dobro odraditi kako bi se došlo do onih koji su zapravo odgovorni. “On (Sapunar) je bio samo izvršitelj”, kazao je Stanić.

“Ova velika pljačka koja se dogodila u posljednjih 20 godina bila je dirigirana. Stvorila se velika hobotnica koja je svoje pipke raširili svuda i ovo je pravi put prema rješavanju afera. Ovo bi mogao biti dobar put prema rješavanju afera ako ovo neće biti ograničena akcija za mazanje očiju javnosti”, izjavio je Stanić te napomenuo kako je u akciju uključena i druga država pa se očekuje da će se naći krivac.

“Očekujem da će odgovarati pravi krivci, ali i mali igrači kojima su davali sitan novac da i oni budu zadovoljni. Danas ne bi trebali prodavati ni autoceste, ni HPB, ni Croatia Osiguranje da nije bilo ove pljačke, Hrvatska bi bila zemlja procvata”, zaključio je Stanić.

Uskoro opširnije

Izvor: Index.hr