fbpx

Vidošević u HGK odlučuje o svemu, a tvrdi da ne zna kako je ukradeno 32 milijuna kuna

“Muž zadnji sazna”, rekao je danas čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević povodom uhićenja pročelnice njegovog ureda Zdenke Peternel pod sumnjom da je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna.

Vidošević je na čelu HGK već pet mandata, a njegova vladavina traje od daleke 1995. godine. Uvidom u Vidoševićevo predsjednikovanje od gotovo dva desetljeća, teško je povjerovati da se nešto događalo unutar Komore, a da Vidošević to “nije znao”. Analiza Vidoševićeve autokratske vladavine pokazala nam je da je tako nešto malo vjerojatno.

Od članarine više od 260 milijuna kuna godišnje, a ne zna se gdje novac ide!?

Na početku valja naglasiti da Vidošević predstavlja apsolutnog rekordera na čelu jedne takve institucije u Hrvatskoj. Održao se od vremena Franje Tuđmana, preko Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor te sada u eri Zorana Milanovića. Cijelo to vrijeme Vidošević je trpio nevjerojatne kritike zbog autokratskog načina vladanja te činjenice da se niti jedna bitnija odluka u HGK nije mogla donijeti bez njegova znanja.

Trpio je kritike i zbog nepotizma, zapošljavanja svoje rodbine, neraspisivanja natječaja za čelne ljude HGK, promašene gospodarstvene politike, kupovine umjetničkih slika i nekretnina te niz drugih čudnih odluka koje je osobno potpisivao.

No najveća zamjerka bila je upravo skrivanje financijskih izvještaja Hrvatske gospodarske komore. Naime, HGK godišnje uprihoduje oko 262 milijuna kuna, a riječ je novcu kojeg uplaćuju svi gospodarstveni subjekti u Hrvatskoj. Do sada nitko od članova pa ni javnost nije vidio detaljno financijsko izvješće iz kojeg bi se detaljno vidjelo gdje zapravo ide novac od članarina.

Prije dvije godine pokušali smo doći do financijskih izvješća HGK, no nismo u tome uspjeli. U zakonskom roku nismo dobili odgovor o revizijskom izvješću te financijama HGK, a uskraćen nam je tada uvid u financijska izvješća HGK za posljednje tri godine.

Udruga poslodavaca: Vidoševiću gdje je milijarda kuna?

“Dovoljno je da za to zna predsjednik Vidošević”, odgovarali su nam tada dodajući da moramo biti nazočni Skupštini i biti član HGK kako bi vidjeli financijska izvješća. No, kako smo i napisali u uvodu, Vidošević i njegova klika redovno su svojim članovima prezentirali uopćena izvješća. Nakon niza odbijenica za uvid u financije HGK nije nam ništa drugo preostalo nego zaključiti da je čak i Crkva u Hrvata transparentnija po financijama nego HGK.

“Vidoševiću, gdje je nestala milijarda kuna od članarina?”, pitao ga je i Ivan Ergović, bivši predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, no bez ikakvog efekta.

Prema onom što se zna veći dio novca od članarina odlazi na servisiranje oko 500-tinjak zaposlenika Komore. Ono što se ne zna, je što zapravo ti svi zaposlenici rade, jer se hrvatski gospodarstvenici godinama žale na apsolutnu neučinkovitost HGK .

Kupovao umjetničke slike i luksuzne automobile

Komora je prije svega zamišljena kao servis gospodarstvenicima, a ne servis nevjerojatnog birokratskog aparata od kojih je gotovo svaki član doveden uz osobno odobravanje Vidoševića.

Isto tako samo Vidošević zna odakle Komori koja služi gospodarstvenicima impresivna zbirka od čak 790 umjetničkih slika!? To je bila strogo čuvana tajna sve dok je nije razotkrila Državna revizija, a o kojoj članovi nisu imali pojma. U jeku gospodarske krize otkrilo se da je Vidošević kupovao za HGK i luksuzne automobile. Kada smo početkom 2010. godine htjeli novinarski potvrditi informaciju o kupovini četiri automobila vrijedna milijun kuna pravdali su se “poslovnom tajnom” te nam uskratili informaciju.

“Neprihvatljiv je nesrazmjer resursa, ljudskih i financijskih, kojima raspolaže HGK i rezultata i usluga koje pruža svojim članovima, hrvatskim tvrtkama. Osim problematične strukture financiranja upitna je i sadašnja razina troškova Komore koju generira velik broj zaposlenih, raspršena unutarnja organizacija te način postavljanja i funkcioniranja predstavništava izvan zemlje”, službeni je stav Hrvatske udruge poslodavaca o financijama unutar HGK. No, apsolutist Vidošević na to se nije obazirao.

Nadan uvijek izabere Vidoševića

Ako vam je ovo do sada izgledala farsa, što tek reći na izbore u HGK? Za početak nema javnog natječaja za predsjednika HGK ni u Narodnim novinama, ni na službenoj stranici HGK ni u medijima. Nema ni javno objavljenih kriterija koje treba udovoljiti za tako važnu funkciju. Iz HGK su nam svojedobno objasnili da za to nema potrebe jer ionako “svi znaju da su izbori”. Isto tako predsjednika bira Skupština, a koju prethodno izabire Vidošević.
“Nadan Vidošević za predsjednika izabrao Nadana”, samo je jedan u naslova na portalu Index o HGK pod autokratskom palicom Nadana Vidoševića koji ništa u HGK ne prepušta slučaju.

Državna revizija: Sporne autokratske ovlasti predsjendika HGK

Da je Vidošević apsolutist pokazao je nalaz Državne revizije kojoj je i dalje sporna ovlast predsjednika HGK koji sam odlučuje primjerice o kupnji ili o prodaji imovine. Vidošević sam odlučuje i o svojoj opsesiji – kupovini slika na račun HGK.

Index je godinama sustavno pisao o Vidoševićevoj vladavini u HGK. Prvi smo tako pisali kako su njegovi nećaci zaposleni kao direktori, rođaci odvjetnici zaduženi za prodaju nekretnina HGK-a, ljudi sa SSS vode sektore i sklapaju poslove s vlastitim tvrtkama, a zapošljavala se i rodbina onih koja je bila vezana uz privatne Vidoševićeve poslove. Ni jedna od tih informacija ili tekstova nije opovrgnuta na ni jedan način.

Vidošević danas pokušava biti duhovit s “mužem koji zadnji sazna”, no trebao bi znati da će istina svakako jednog dana isplivati na vidjelo.

Izvor: Index.hr