fbpx

“Zadar more”: regata i atraktivne projekcije u Arheološkome muzeju

Ovogodišnja, deveta manifestacija “Zadar more”, koja je posljednjih osam godina donosila niz kulturnih, sportskih i zabavnih događaja posvećenih moru i životu uz more, održat će se u reduciranom i skromnijem izdanju − počet će u subotu, 26. listopada, regatom “Zadarska Koka”, dok će se od 4. do 8. studenog u zadarskom Arheološkome muzeju održati niz predavanja.

Program manifestacije “Zadar more”, čiji je glavni organizator Turistička zajednica Zadarske županije, smanjen je zbog nedostatka novca, te je sveden na sportski i kulturni dio.

− Izostat će niz aktivnosti koje smo do sada imali, no kontinuitet moramo održati. Regata “Zadarska Koka” startat će u subotu i prijave za sudjelovanje još se primaju, a kvalitetu manifestacije opravdat ćemo projekcijama, prezentacijama i predavanjima koja će se održati u Arheološkome muzeju − kaže jedan od organizatora Igor Bačić.

Tako će se u muzeju, među ostalim, održati predavanje uz projekciju o olupini “Giuseppe Garibaldi”, kao i ono o podvodnim tunelima. Vladimir Šarunić i Nina Lončar govorit će, uz projekcije, o Strašnoj peći na Dugom otoku, a dr. Nenad Bobanac predstavit će rezultate projekta očuvanja autentičnosti tradicionalnog broda.

Ove godine izostaju drugi događaji na manifestaciji “Zadar more”, od kojih je lani veliku pažnju privukla “Mala škola brodogradnje” na kojoj je osmero učenika osnovnih škola izradilo drveni brod i porinulo ga more, a atraktivno je bilo i nadmetanje kuhara na gastronomskoj večeri pred “Arsenalom”.

Tijekom posljednjih osam godina održavanja manifestacija ”Zadar more” objedinila je više od 120 različitih događaja, od predavanja, koncerata, radionica, čišćenja podmorja, regata, do brojnih sadržaja edukativnoga karaktera i nezaobilaznih gastronomskih manifestacija.

Izvor: Slobodna Dalmacija