fbpx

50.000 PENZIONERA NEĆE DOBITI MIROVINU JER NISU DALI OIB Među njima ima i mrtvih

Unatoč nizu upozorenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da onima koji ne dostave OIB u studenom neće biti isplaćene mirovine, brojni umirovljenici nisu poslušali upute pa, čini se, neće dobiti ni mirovinu.

Prema podacima iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava riječ je o 2400 domaćih umirovljenika i 46.000 korisnika hrvatske mirovine u inozemstvu, prije svega u Srbiji i BiH, ali i Austriji, SAD-u, Kanadi, Australiji…

Još početkom listopada ministar Mirando Mrsić rekao je da su svi umirovljenici nekoliko puta pismeno obaviješteni “da dostave taj podatak”. Oko 2500 ljudi u Hrvatskoj to je i učinilo u prošlih mjesec dana, ali gotovo isto toliko njih nije se odazvalo pozivu. O razlozima se može spekulirati, ali pretpostavlja se da ima i slučajeva da korisnici mirovina više nisu među živima ili da je mirovinu u njihovo ime primao netko drugi.

Kada je riječ o inozemnim korisnicima mirovine, posrijedi su vjerojatno tehnički razlozi. S obzirom na to da oni nemaju OIB, za početak moraju pismenim putem od nadležnih institucija zatražiti dodjelu identifikacijskog broja. U početku su bili u panici i djalatnike HZMO-a zasuli su telefonskim pozivima, ali na kraju su se počeli baviti procedurom i rješavati potrebne formalnosti. To će potrajati pa je i kašnjenje mirovina neizbježno.

U HZMO-u ističu da će im mirovina i zaostaci biti isplaćeni čim dobiju OIB. No, neki se pitaju i je li cijela konfuzija uopće bila potreba. Obveza je propisana Uredbom o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju s namjerom da se sustav očisti od nepravilnosti. No, postoje i razmišljanja da HZMO ima dovoljno podataka da je korisnicima i sam, u suradnji s Poreznom upravom, mogao dodijeliti OIB.

Izvor: Jutarnji list