fbpx

Adriji odobrena predstečajna nagodba

Ministar Slavko Linić potpisao je izmijenjeni plan financijskog restruktuiranja za Adriju d.d. i sad se još samo čeka službeno odobrenje ostalih vjerovnika. Jednostavnijim jezikom rečeno, odobrena je predstečajna nagodba koja bi možda mogla značiti spašavanje proizvodnje ribljih konzervi u Zadru.

Možda moglo, jer plan je vrlo zahtjevan, traži nalaženje strateškog partnera koji je spreman uložiti 40 milijuna kuna da bi se proizvodnja mogla održati, a zadovoljili brojni vjerovnici. Plan je upravo objavljen na službenim stranicama Fine, a njegovim iščitavanjem se može doći do zaključka da je tu mnogo toga uvjetovano da bi se sve to ostvarilo. Za razliku od Tankerkomerca, koji u rješavanju svoje predstečajne nagodbe kroz narednih godinu dana mora riješiti situaciju oko nekretnina na pomorskom dobru, i koji već ima vrlo zainteresiranog strateškog partnera u liku turske Dogus grupe, Adria takvog partnera tek treba naći.

Dosadašnji većinski vlasnik Miodrag Lacić nije još sasvim siguran kako će sve to izgledati.

– Ostvareno je ono najbitnije iz predstečajne nagodbe da se nastavi proizvodnja, to znači da su očuvana radna mjesta. Sada o svemu ostalom odlučuju vjerovnici. Osobno mislim da je bilo bolje moje rješenje o prodaji dijela neoperativne imovine, terena od oko 25 tisuća četvornih metara u Gaženici na kojem je i upravna zgrada. To bi bilo dovoljno za podmirenje dugova. U ovih 13 godina, koliko sam u Adriji, imao sam brojne kontakte oko moguće prodaje, ali nikada same proizvodnje, nego nekretnina. Oni koji su i bili zainteresirani da nešto tu rade to ne bi proizvodili konzerve. Tko će biti strateški partner ne znam, dosad se nije javio nitko tko bi bio spreman odmah uložiti 40 milijuna kuna. Kroz ovih godinu dana dok je bila u onom spornom zakupu, intenzivno sam tražio strateškog partnera, ali nije išlo. Možda će sad s upravom koju odrede vjerovnici u narednih godinu dana biti nađen taj strateški partner koji će donijeti svježi novac. Nadam se da oni koji su prihvaćali ovaj program imaju rješenje, odnosno strateškog partnera, kaže Lacić.

Izvor: Zadarski list