fbpx

AFERA REMORKER: Uhićeni i Prskalo, Lovrinčević te Vukelić

Njih su trojica, kako doznajemo, uhićena u sklopu proširenja istrage protiv Zdravka Livakovića, Josipa Sapunara, Igora Premilovca i Damira Kezelea.

Afera Remorker, barem u onom njezinu dijelu koji se odnosi na HAC, ide dalje. Naime, danas su se dogodila nova uhićenja, zbog sumnji da se putem tvrtki Igora Premilovca izvlačio novac iz HAC-a, a uhićeni su Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević, bivši predsjednik uprave i bivši član uprave HAC-a, te Sandro Vukelić, koji je također neko vrijeme radio u HAC-u.

Njih su trojica, kako doznajemo, uhićena u sklopu proširenja istrage protiv Zdravka Livakovića, Josipa Sapunara, Igora Premilovca i Damira Kezelea. Kezele i Livaković već su neko vrijeme u istražnom zatvoru, a Sapunar je iz istražnog zatvora pušten u utorak, na zahtjev USKOK-a i to nakon što je nadopunio svoju obranu.

Kako je obranu ponovno nadopunjavao i Premilovac, koji se od početka brani sa slobode, može se pretpostaviti da su njih dvojica istražiteljima kazala ono što je rezultiralo novim uhićenjima. Da je to vrlo izvjesno, svjedoči i podatak da su istražitelji proteklih dana ponovno češljali dokumentaciju HAC-a tražeći točno specificirane ugovore.

U slučaju Prskala, Vukelića i Lovrinčevića modus operandi bio je sličan kao u cijeloj aferi HAC – putem fiktivnih ugovora za neobavljene poslove novac se iz HAC-a izvlačio putem tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca. Premilovac je za to dobivao oko deset posto, dok je ostatak novca, kako se sumnja, predavao Sapunaru, a ovaj Livakoviću te Marijanu Mikuliću i Stjepku Bobanu, koji su s Livakovićem uhićeni i pritvoreni prije mjesec dana.

Što se pak tiče Prskala, Lovrinčevića i Vukelića, njihovo uhićenje moglo bi imati veze s radovima koji su se izvodili u luci Galženica. Inače, Prskalu i Lovrinčeviću na zagrebačkom se Županijskom sudu trenutačno sudi za zloporabu položaja i ovlasti “tešku” 58,5 milijuna kuna. Konkretnije, tereti ih se da su tvrtki Sklad gradnja omogućili izgradnju odmorišta uz autocestu pokraj Ploča, a čija izgradnja nije bila predviđena. Obojica su na početku ročišta zanijekala krivnju.

Izvor: Večernji list