fbpx

BLOKADA SVIH LETOVA Zračna luka Zagreb od sutra je u štrajku! Sindikati: “Žao nam je putnika..”

Štrajk radnika Zračne luke Zagreb počinje sutra u 10.30 sati i trajat će do petka u ponoć. ‘Francuzi se ponašaju kao birtijaši koji viču da imaju milijune, a nemaju ni za kavu’, kažu sindikati o francuskim koncesionarima

U zagrebačkoj Zračnoj luci u četvrtak, 21. studenog, u 10 sati počinje prva faza štrajka u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do petka, 22. studenog, u 24 sata, objavili su danas predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb (ZLZ).

Neće biti komercijalnih letova koji će biti preusmjeravani u druge zračne luke, a održavat će se samo izvanredni letovi, medicinski, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vladinog zrakoplova. Okupljanje štrajkaša u pristanišnoj zgradi bit će u podne a organizatori očekuju odaziv na štrajk veći od 90 posto.

Razlog štrajka je neprovođenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, koji provodi Ugovor o koncesiji ZLZ, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

Dujić je pojasnio da će nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) osnovati šest tvrtki kćeri u vlasništvu koncesionara s minimalnim kapitalom i, kako tvrdi, sumnjivim izvorima financiranja, pa radnici opravdano strahuju za svoju sudbinu nakon preuzimanja ZLZ-a, odnosno da će završiti na cesti i pasti na teret države. Radi se o scenariju mnogo puta već viđenom u Hrvatskoj pa želimo spriječiti štetu prije no što nastane, upozorio je Dujić.

Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, naglasio je Dujić.

Uz Croatia Airlines najveći dužnik Zračnoj luci je upravo ZAIC, koji ne plaća svoje račune, pa je zabrinutost tim veća. Radnicima ne preostaje nego da štrajkom zaštite svoj prava jer Uprava nije poduzela ni jedan korak kako bi pronašla rješenje, ustvrdio je Dujić.

– Uprava nije poduzela nijedan korak da s nama stupi u kontakt oko štrajka. Žao nam je putnika, međutim takav je život, dodao je Dujić, javlja RTL.

Upitan o dugu francuskog koncesionara, Dujić je ustvrdio kako ZAIC ne plaća već dulje od 120 dana a radi se o dugu od oko dva milijuna kuna.

S druge strane, Uprava ZLZ smatra da je štrajk neutemeljen i nezakonit pa će zaštitu zatražiti sudskim putem, najavio je predsjednik Uprave Miroslav Drljača.

On tvrdi da radnici ZLZ-a imaju ugovore o radu koji su među 6 ili 7 najboljih u Hrvatskoj, te daleko veća prava od velike većine hrvatskih radnika. Po koncesijskom ugovoru, radnici će zadržati posao još najmanje pet godina nakon prelaska u novu tvrtku, uz zadržavanje svih stečenih prava, kaže Drljača.

Zbog štrajka sutra neće biti održano oko 60 letova, što znači 120 operacija (prihvata i otpreme zrakoplova). Izravna šteta ZLZ-u procjenuje se na oko 900.000 kuna dnevno. Neizravna će biti daleko veća, višemilijunska, a odnosi se na gubitke u gospodarstvu, plaćanje odšteta, narušen ugled među zračnim prijevoznicima i dr., tvrdi Drljača.

Croatia Airlines će također pretrpjeti štetu, jer su njezine dionice na tržištu, a štrajk u ZLZ zasigurno neće pridonijeti da bolje kotiraju, upozorio je Drljača.

Na upit o dugu francuskog koncesionara, Drljača kaže da su mu ispostavljene fakture za dug od oko 200.000 kuna, a vjeruje da će to uskoro biti plaćeno.

Što se tiče eventualnog osnivanja tvrtki kćeri, Drljača je rekao kako bi se to moralo učiniti od 1. srpnja iduće godine i kada ZLZ ne bi išao u koncesiju, budući da treba osnovati specijaliziranu tvrtku za pregled putnika i njihove prtljage, jer to više neće raditi policija, zatim tvrtku za prihvat i otpremu zrakoplova i dr.

Croatia Airlines: zbog štrajka u Zračnoj luci izmijenjeni red letenja
ZAGREB – Croatia Airlines obavijestio je danas putnike da će zbog štrajka zaposlenika Zračne luke Zagreb, koji je najavljen od četvrtka, 21. studenoga, u 10 sati do petka, 22. studenoga, u ponoć, njihovi zrakoplovi letjeti prema izmijenjenom redu letenja.

Otprilike trećina planiranih letova obavit će se kako je i planirano, a ostalim letovima u domaćem i međunarodnom redovitom prometu promijenjena su polazišta, odnosno odredišta dok je dio letova otkazan.

Popis svih planiranih, otkazanih i promijenjenih letova za četvrtak, 20. studenoga, kao i informacije o zemaljskom prijevozu u Zračnu luku Split i iz nje, objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr. Izmijenjeni reda letenja za petak, 21, studenoga, također će biti objavljen na web stranicama tvrtke danas oko 18 sati.

Informacije o svojem letu putnici mogu dobiti i u Kontakt centru Croatia Airlinesa na telefone (+385 – 1) 6676-555 i 062 – 500 505. Radno vrijeme Kontakt centra bit će produljeno u razdoblju štrajka a djelatnici će biti na usluzi od 8 do 20 sati.

Najveće poremećaje u planiranom putovanju osjetit će putnici, koji su u razdoblju štrajka trebali krenuti na putovanje iz Zagreba u europska odredišta. Njima će se na dan planiranog putovanja osigurati autobusni prijevoz do Splita, a zatim let zrakoplovima Croatia Airlinesa do njihovih krajnjih odredišta.

Isto tako, navodi se, letove koji su u razdoblju štrajka trebali završiti u Zračnoj luci Zagreb kompanija će najvećim dijelom preusmjeravati u Zračnu luku Split, a putnici će se zatim prevoziti do Zagreba autobusima.

Svi putnici, koji su kartu kupili do danas, moći će je besplatno zamijeniti za neki drugi let Croatia Airlinesa na istoj liniji i to u razdoblju od 6 mjeseci od datuma polaska na originalnoj karti.

U slučaju da putnik odustane od putovanja i zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu potpuni povrat novca za neiskorištene karte, djelomični povrat za djelomično iskorištene karte i potpuni povrat novca uvećan za 5 posto neto tarife.

U tom slučaju ne isplaćuje se novac, nego se izdaje vrijednosni dokument (MCO) koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa, navodi se u priopćenju.

Izvor: Jutarnji list