fbpx

EKSKLUZIVNO: Predsjednik suda Željko Rogić dao je ostavku na dužnost predsjednika povjerenstva za provedbu referenduma o definiciji braka; “ Referenduma nije smjelo biti”

Predsjednik Općinskog suda Željko Rogić, dao je ostavku na dužnost predsjednika povjerenstva za provedbu državnog referenduma za Grad Zadar o definiciji braka.

“Ovog referenduma nije smjelo biti, jer predstavlja diskriminaciju homoseksualne manjine. Nemamo pravo referendumom nametnuti ustavnu definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice”- stoji u izvješću o ostavci.

Kako stoji u izvješću o ostavci koji smo dobili od samog predsjednika Rogića, u riješenju Povjerenstva za provedbu državnog referenduma u Zadarskoj županiji imenovani su Žejko Rogić-predsjednik, Ivana Čačić Brčić, Blanka Pervan, Boris Radman, Ante Čačić te Denis Klarendić.

Predsjednika suda, koji je odbio sudjelovanje u referendumu, zamijeniti će Ante Bačić kao predsjednik, a kao zamjenika člana predložen je Vladimir Rončević.

Ante Bačić zamjenik je predsjednika Općinskog suda u Zadru, a sva povjerenstva za područje grada Zadra ( po funkciji ) predsjednik tog Suda, na mjesto predsjednika stupa njegov zamjenik, ostali raspored ostaje isti, novi zamjenik člana je Vladimir Rončević-stoji u izvješću o ostavci.

Sjedištem referenduma određuje se zgrada Općinskog suda u Zadru, a ne Prekršajnog kako se to prvotno predlagalo, zbog važnosti najvećeg Suda u gradu.

Protiv sam referenduma samog po sebi, iz pozicije predsjednika suda koji  po dužnosti vodi izbore i referendume na području Zadra i županije.

Osobno, u ovoj situaciji bio bi praktičniji referendum da li plaće radnika smiju biti ispod 4,500 ili 5000 kn. Oko moralnog i etičkog djela , tu je i pitanje financijskog dijela referenduma, dakle, trošimo državni novac u već ionako kriznoj situaciji u državi.
Naglašavam da referenduma nije smjelo ni biti pored propagiranja načela jedankosti svih pred zakonom i ustavom.

U Ustavu Repuplike Hrvatske stoji “Ustavom je propisano da svi trebaju biti jednaki pred zakonom te da se svima jamči jednako zaštita njihova osobnog i obiteljskog života”, , te se samim time dovodi u pitanje sam referendum. Mogu reći da je Ustavni sud zakazao. Meni ništa drugo nije preostalo nego odbiti sudjelovanje.”- kazao je sada već predsjednik Povjerenstva u ostavci Željko Rogić za portal ZADARdanas.

Z.B.