fbpx

Građani predali 56 puški i revolvera te 108 ručnih bombi

Da građani u svojim domovima i dalje nelegalno drže razne vrste opasnog oružja, pokazuju rezultati akcije “Manje oružja – manje tragedija”, tijekom koje je prikupljena količina oružja kojom bi se mogla naoružati omanja vojarna.

Samo u prvih osam mjeseci ove godine predano je i prema dojavama građana pronađeno 56 komada vatrenog oružja, šest komada repetirajućeg oružja, 108 ručnih bombi, 14 mina, te više od deset tisuća komada raznog streljiva, dok je u zadnje tri godine izručeno 71 automatska i 32 poluautomatske puške, 29 pištolja, 351 minu, 808 ručnih bombi, te više od 70 kilograma eksploziva.
– Želimo spriječiti tragedije uzrokovane oružjem, pa se građani u okviru ove akcije pozivaju da dragovoljno predaju, bez vremenskog ograničenja, zabranjeno i dozvoljeno oružje. Nakon što građani odluče dragovoljno predati oružje, neka ga ne diraju i nikako ne donose sami, već pozovu policiju na broj 192.

Iz sigurnosnih razloga policijski stručnjaci posebno obučeni za rukovanje oružjem i eksplozivnim tvarima doći će na dogovorenu lokaciju i preuzeti ih – kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, navodeći kako se protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

– Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje Automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo, pojašnjava Žodan. Ova kampanja koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju, provodi se od 2007. godine.

Nazovite broj 192
O dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu informirati preko besplatne telefonske linije 08008892, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Izvor: Slobodna Dalmacija