fbpx

Ivan Rude: Prekid u slučaju VOX-a samo je pauza do okončanja postupka nadzora

Nagodbeno vijeće Fine donijelo je rješenje o prekidu postupka predstečajne nagodbe nad dužnikom VOX d.o.o. Zadar, u vlasništvu obitelji Rene Sinovčića, do okončanja postupka nadzora nad povezanim društvima radi utvrđivanja zlouporabe prava pred nadležnim tijelom.
Povjerenik predstečajnog postupka, šibenski odvjetnik Ivan Rude, objasnio je kako to ne znači da se postupak predstečajne nagodbe obustavlja, nego samo prekida.

− Radi se o time outu, u sportskom žargonu. To nije obustava koja bi značila definitivni kraj postupka, nego samo prekid, pauza, što znači da će se postupak nastaviti. Nije to nikakva novina u predstečajnim nagodbama. Ministarstvu financija nekad treba više vremena da prikupi ili obradi određenu dokumentaciju, te provede neki dodatni nadzor. Zbog toga se donese rješenje o prekidu, a postupak se opet može nastaviti kad se kompletira potrebna dokumentacija − kazao je Rude.

Na pitanje zbog čega u rješenju stoji da za vrijeme prekida postupka vjerovnici mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka − što u praksi znači da stečaj može otvoriti i neki od zaposlenika koji potražuju dugovanja, a to bi automatski bio i kraj nagodbe − Rude kaže da je ta odredba u takvim rješenjima propisana zakonom.

− Ne vjerujem da će se to dogoditi, nisam čuo da je itko od vjerovnika pokrenuo stečaj. Mislim da to nikome nije u interesu jer se većina vjerovnika suglasila s planom nagodbe. Ja ne mogu jamčiti kakav će biti konačni ishod, ali za sada ne vidim ništa opasno, osim što je prekid. Ne znam kako će se to dalje odvijati. Ne mogu ulaziti u to koji je razlog prekida, to bi bilo neodgovorno od mene − rekao je Rude, dodajući kako u konačnici vjeruje u pozitivan ishod predstečajnog postupka VOX-a.

Izvor: SD