fbpx

Jak potres osjetio se u cijeloj Dalmaciji

Jak potres u 8.58 sati osjetio se na širem splitskom području.

Epicentar potresa snage 4,9 po Richteru bio je 13 kilometara od Livna neposredno uz granicu . Potvrdio nam je to Ivo Alegretti seizmolog Seizmološke službe RH.

– Podaci kažu da je u 8,58 sati jak potres snage 4,9 po Richteru zabilježen 15 km južno od Livna. Osjetio se diljem Dalmacije pa sve do Hvara, Metkovića, a za sada nema podataka o materijalnim štetama no s obzirom na snagu mogu se očekivati štete – kaže seizmolog.

Dok službeni podaci kažu kako je epicentar kod Livna,  u Trilju tvrde da je potres najjače zadrmao kod njih:

– Koliko znamo, epicentar je 13 kilometara istočno od Trilja, što znači na našem području i mogu vam reći da nikad nisam osjetio ništa slično – kaže Ivan Šipić gradonačelnik Trilja.

Tijarica: izveli djecu iz škole

Zatreslo se dobro i u Tijarici. Ana Bralić, ravnateljica tamošnje osnovne škole koju od prvog do osmog razreda pohađa 35 učinika, kaže kako je zgrada nekoliko sekundi snažno podrhtavala, a to se osobito osjetilo na katu.

– Čim je počelo tresti izvukli smo djecu sa nastave, te smo u dvorištu sačekali nekih desetak minuta dok se nismo uvjerili da se sve smirilo i da na samoj zgradi nema oštećenja. Nakon toga smo se vratili u zgradu, govori nam ravateljica škole.

Kako je za Klix.ba rečeno u Federalnom seizmološkom zavodu u Sarajevu, zemljotres se dogodio na području hrvatske općine Sinj, i to na dubini od 2 kilometra.

Bez obzira na to je li epicentar bio kod Livna ili Trilja, potres je izazvao paniku među građanima pa je Služba 112 bila zagušena pozivima, kaže nam Slavko Đapić, pročelnik splitskog Područnog ureda Državne službe za zaštitu i spašavanje. Prijava o štetama još nema.

Naš dopisnik Petar Miloš kaže da se na području Tomislavgrada dobro zatreslo.

– Prvo se čuo zvuk, jedan huk prije nego što je zatreslo. Dobro je drmnulo, nije dugo držalo. Dežurne službe nemaju podataka o štetama – javio nam je Miloš.

Ravnatelj Radio Livna Josip Teklić rakao nam se kako je nekoliko trenutaka prije podrhtavanja tla čuo strašan huk koji je dolazio iz dubine.

– To je trajalo kratko, ali je baš bilo upečatljivo. Čim je huk završio počelo je s trešnjom, govori Teklić koji nam je napomenuo kako za sada nemaju saznanja o nekakvim oštećenjima na zgradama u gradu.

Sarajevski seizmografi potvrđuju upravo to – potresi ove jačine izazivaju osjetna drmanja kućanstva, te se čuju zvukovi potresanja. Značajnija oštećenja ipak su rijetka.

– Otac mi živi u Livnu. Čim je tamo završilo, javio nam se u Split telefonom, a u tom trenutku ja upravo kod nas treslo. kako stanuje u kući starije gradnje, imao je osjećaj da će se sve  srušiti – ispričao nam je čitatelj iz Splita.

Izvor: Slobodna Dalmacija