fbpx

Linić: Banke ponudile rješenje za “švicarce”

Banke su sinoć ponudile novo rješenje za kredite u švicarcima – rekao je ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Saboru konačni prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju. Banke koje su se snažno protivile zakonu, posebice u dijelu tečaja koji je porastao za više od 20%, te najavljivale tužbe, sada su ipak spremne na kompromis.

“Banke su sinoć ponudile novo rješenje za kredite u švicarcima” – rekao je ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Saboru konačni prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju. Banke koje su se snažno protivile tom zakonu, posebice u dijelu rješenja problema dužnika kojima je tečaj porastao za više od 20 posto, i najavljivale ustavne tužbe, sada su spremne na kompromis. Umjesto pojedinačnih rješenja za svakog dužnika, banke predlažu jedinstveno rješenje, rekao je ministar Linić, dodajući da bi prijedlog banaka, koji će Vlada razmotriti na idućoj sjednici, mogao biti prihvatljiv.

Inače, Zakonom se želi staviti pod kontrolu rashode koje banke nameću građanima tijekom korištenja kredita. Vlada predlaže uvođenje maksimalno dopuštene kamatne stope na stambene kredite, koja ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite u Hrvatskoj uvećane za jednu trećinu.

“Taj prijedlog glasi da se utvrde ugovorene prosječne cijene kamata u švicarcima, a one su se kretale negdje od 4 do 4.2 posto. I predložili smo se da tu prosječnu kamatu umanjimo za 30 posto. Što znači da bi se trošak švicaraca kretao od 2.7 do 2.9 posto. Za napomenu sadašnji trošak švicaraca je oko 5.3 posto”- rekao je ministar Linić.

Izvor: HRT Zadar