fbpx

MILANOVIĆEV TAJNI TIM Intelektualna elita izrađuje novi plan za razvoj Hrvatske

Sastav gremija je raznolik: od astrofizičara književnika, ekonomista do arhitekata i akademika

Početkom godine Zoran Milanović, kao šef Vlade, osnovao je u potpunoj tajnosti svojevrsno vijeće mudraca, nazvano Vizija 2030. Premijerov think tank ima zadatak, kako mu i sama agenda govori, da iznjedri viziju Hrvatske u idućih gotovo dvadesetak godina.

Premda se relativno redovito sastaje, o njegovu se radu dosad u javnosti nije znalo baš ništa. Ne zato što informacije o premijerovu klubu vizionara ne bi bile zanimljive publici, nego zato što je od pozvanih zatražena potpuna medijska apstinencija na tu temu.

Milanovićev gremij broji 40-ak osoba. Neki njegovi sudionici smatraju da bi trebao odražavati presjek Hrvatske. Drugi ga vide kao intelektualnu elitu države. Premijer je pozvao stručnjake različitih profila, koji, uglavnom, u svojim strukama postižu vrhunske rezultate.

Istaknute ekonomiste i vodeće privrednike, povjesničare i fizičare, eksperte za mirovinsku reformu i tragače za Božjom česticom, autoritete u fundamentalnim naukama i one u reklamnoj i PR industriji…

Od top-znanstvenika, molekularnih biologa Nenada Bana ili Ivice Đikića, koji su ostvarili svjetske karijere, do javnosti potpuno nepoznate Jasne Horvat, profesorice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja se u biranom društvu, navodno, našla jer je u jednom od svojih romana popularizirala glagoljicu.

Premijerov klub mudraca nikako se ne može smatrati vijećem staraca – raspon godina ide od 30-godišnjaka do 85-godišnjeg akademika Vladimira Stipetića.

Milanović se nije ograničavao ni svjetonazorima: pozvao je intelektualce dokazano lijeve provenijencije, ali i Vuku Brigljevića, koji je u CERNU-u gradio karijeru vrhunskog fizičara, a danas je, uz posao u Institutu “Ruđer Bošković”, jedan od čelnih ljudi prilično krute vjerske organizacije Opus Dei za Hrvatsku.

Ideja je Vizije 2030. stvaranje koncepta dugoročnog razvoja države. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja takav plan zapravo nema. Generalno, nedostaje joj promišljanje budućnosti. Na dosadašnjim sesijama Milanovićev trust mozgova uspio je postaviti nekakav osnovni kostur ideja. Sada se pokušava raditi po tematskim cjelinama. U sljedećih nekoliko mjeseci trebao bi, navodno, biti dogotovljen osnovni dokument.

Stručnjak za propagandne aktivnosti Davor Bruketa, jedan iz dvojca pokretača i vlasnika šampionski uspješne Bruketa&Žinić agencije, koja uz ostalo radi i kampanje za SDP, dosadašnju je raspravu sažeo u slogan, po prilici, “Hrvatska – prirodni i tehnološki park u srcu Europe”.

To znači da su se kroz debatu iskristalizirala dva poželjna pravca razvoja Hrvatske. Jedan se bazira na prirodnim ljepotama i resursima države, za koje, izgleda, veliki dio sudionika nekritički smatra da su raskošni i bogomdani. Drugi se zasniva na modernim tehnologijama. Hoće li tako i biti – znat će se kad Milanovićev tajni tim za budućnost Hrvatske svoje prijedloge odluči predstaviti javnosti.

 U svakoj raspravi sudjeluje šef Vlade

Sastanci premijerova vijeća vizionara održavaju se u rezidenciji u Visokoj, koja je malo izvan ruke, što pogoduje konspiraciji. Sastav je promjenljiv, neki su sudionici redoviti, neki – pogotovo oni koji žive u inozemstvu – rijetko viđeni.

Premda se na početku sugeriralo vremensko ograničavanje svakog istupa, na tri minute, toga se uglavnom nitko ne drži. Premijer Milanović rado komentira izlaganja, pa iza svakog govornika daje riječ samom sebi.

Izvor: Jutarnji list