fbpx

Ostanu li zadarski “brice” bez prostora, morat će staviti ključ u bravu

Brijačko-češljarska zadruga – popularni zadarski „brice“ i njihove kolegice frizerke za žene, u 60 godina postojanja u četiri obrtničke radnje koje već odavno figuriraju kao stupovi društvenog života Zadra, a ne tek puke brijačnice i saloni – ovih se dana suočava sa sudbinskim pitanjima daljnjeg opstanka.

Za dvije radnje koje se nalaze u vlasništvu grada Zadra, Brijačnicu kod Četiri kantuna nasuprot papirnici “Hari” i frizerski salon “Greta” od Narodnog trga prema Četiri kantuna, petogodišnji najam je istekao 1. listopada, ali nije produljen. Za spomenutu poznatu brijačnicu i frizerski salon najam istječe 1. veljače. Ali nije – produljen.

Plaćanje obveza

– Do sada smo pri sklapanju petogodišnjih ugovora uredno plaćali sve obveze prema Gradu, kao i prema Poreznoj upravi, ali ova kriza nije ni nas obišla te smo sada dužni Gradu dva zakupa koje do trenutka sklapanja ugovora ne možemo platiti, što ne znači da nećemo: ostati bez jedne „Grete“, tradicije frizerstva na Poluotoku, zaista bi bilo šteta, kao i Brijačnice kod Četiri kantuna. Zato vas, gospodine gradonačelniče, molimo da nam pomognete da zadruga koja ima 60 godina tradicije na Poluotoku ne ostane bez ovih dvaju salona – uputila je dramatičan dopis Božidaru Kalmeti upraviteljica Zadruge Zejna Olić.

Uvijek su, kaže, do sada imali korektnu suradnju s Gradom Zadrom koji je imao razumijevanja za njihovu djelatnost, ali voda je došla do grla i to upravo u najgorem razdoblju, od studenoga do ožujka, kada je i za frizere sušno razdoblje, za razliku od sezone kada se financijska situacija donekle popravi.

– Propis je takav da za produljenje ugovora trebate imati podmirene dugove prema Gradu i Poreznoj upravi. Mi to trenutno nismo u mogućnosti jer je posao u krizi. Razgovarali smo s predstavnicima Grada, ali nismo dobili nikakav odgovor iako smo uputili dopis i gradonačelniku. To nas malo brine. U 60 godina postojanja mi smo te prostore uredno plaćali i pretplatili. Sami smo ulagali u njih, održavali ih. Bila bi šteta da se ugase, jer bez tih prostora mi ne možemo postojati. Ovo je i tradicija grada, tako da se nadamo da će imati razumijevanja za nas – zabrinuta je Zejna.

Oko 15 tisuća kuna mjesečno stoji najamnina za prostore, za plaće treba svakoga mjeseca namiriti 57 tisuća kuna bruto, a zarada je u listopadu bila 68 tisuća bruto. Bez uračunatih troškova, poreza (jer su i PDV obveznici), režija, nabavke materijala…

Teške zime

– Pa vi sada poslujte. U ljetnoj sezoni još nekako isplivamo, ali zimi je svake godine situacija sve lošija. Imamo 15 zaposlenih, ostanemo li bez prostora, imat ćemo višak zaposlenika. Neki će morati otići. Ne želimo da se to dogodi, ovakve zanate treba očuvati, nije ovo isto kao butik ili trgovina – kaže.

U Brijačnici prema Koloni uigrana ekipa zadarskih brica: Drago Matešić koji neprekidno radi od 1965. godine, zatim iskusni Ive Morović, Damir Dimplić i Silvija Delija.

– Kod nas se redovito šišaju mnogi poznati Zadrani, među njima i dogradonačelnik Zvonimir Vrančić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Rajko Jurin. Razgovarali smo s njima, znaju za našu situaciju i imaju razumijevanja, ali pitanje je što će biti s nama. Trudimo se koliko možemo, plaće nisu velike, ali mi smo kao jedna velika familija, volimo svoj posao – kažu nam, nadajući se kako će Grad Zadar ipak imati razumijevanja za svoje brice. Bez kojih ni grad nije – Grad.

Dali im rok za dokumentaciju

Grad Zadar je u kontaktu s Brijačko-češljarskom zadrugom vezano uz produljenja najma za prostore. Iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom dan im je rok do konca studenoga da pribave i dostave potrebnu dokumentaciju za rješenje pitanja produljenja najma gradskih prostora – odgovorila je na naš upit Marina Mihovilović Pajkin, glasnogovornica Grada Zadra.

‘Renoviraju’ do proljeća

Dok se brijači i frizerke bore za opstanak i rade tijekom čitave godine, sve više prostora nakon turističke sezone brže-bolje zatvori vrata ostavljajući nakon unosnog ljeta Zadranima pravu pustoš u središtu grada. Pravi primjer je za to lokal “Kompas” koji s nekadašnjim kafićem na Kalelargi, nažalost, dijeli samo nekadašnje slavno ime.

Novi “Kompas” ljeti zapasa pizzama i sladoledima čitavi štekat u tolikoj mjeri da se s Kalelarge gotovo ne može proći u Jadrinu ulicu, ali čim dođe listopad, sve se bez milosti zatvori. Slastičarnica na samom Narodnom trgu pored Sunturista također se nakon turističke sezone zatvori zbog „renoviranja“, koje, znakovito, potraje do prvih dana travnja. Grad Zadar tolerira takvo ponašanje iako gradsko središte zapravo pretvara u puko sezonsko konzumiralište iz kojega se život sve više odlijeva u trgovačke centre…

Muškarci iz okolice Zagreba krali na zadarskom području
Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 44, 32 i 20 godina iz okolice Zagreba koje se sumnjiči za više provala na zadarskom području.

Utvrđeno je da su tijekom protekla četiri mjeseca na otoku Viru, te u Privlaci i Sukošanu provalili u četiri kioska u vlasništvu trgovačkog društva odakle su ukrali cigarete vrijedne više desetaka tisuća kuna.

Protiv njih podnijeta je kaznena prijava državnom odvjetništvu zbog teških krađa.

Izvor: SD