fbpx

Podržan plan za restrukturiranje Adrie

Veliko većinom vjerovnici su danas podržali plan financijskog restrukturiranja Adrie, potvrdio nam je vlasnik Miodrag Lacić. Time su se ostvarili uvjeti za predstečajnu nagodbu.

Kao što smo već javljali, kako bi Adria imala stabilno poslovanje, sada treba pronaći strateškog partnera koji je spreman uložiti barem 40 milijuna kuna, što u današnjem trenutku gospodarske krize sigurno nije lagan zadatak.

Podsjećamo, Ministarstvo financija podržalo je restrukturiranje zadarske Adrie kroz postupak predstečajne nagodbe kako bi se stvorile realne pretpostavke za nastavak poslovanja i zadržavanje većeg broja radnih mjesta. Planom je predviđeno smanjivanje sadašnjeg duga od 146 milijuna kuna na razinu do 82 milijuna kuna kako bi se uspješno provela dokapitalizacija i to, naglašavaju u Ministarstvu financija s minimalno 40 milijuna kuna svježeg kapitala. Smanjenje duga provelo bi se otpisom 30 posto potraživanja banaka, dok bi se država i ostali dobavljači odrekli polovice potraživanja. Investitora , spremnog da uloži 40 milijuna kuna treba pronaći Adria, ili vjerovnici i to u roku od godine dana od postizanja predstečajne nagodbe. Dijelom tog novca podmirit će se i potraživanja 76 radnica iz Knina i Benkovca koji plaću nisu primili od listopada prošle do srpnja ove godine, odnosno za vrijeme kojeg je Adria bila u najmu Nevena Badurine i Jadranka Lisice, a koji su te radnice odbili primiti na posao. Riječ je o ukupno 2 milijuna kuna, a taj će se novac kasnije potraživati od Badurine i Lisice odnosno njihove tvrtke Adria Zadar 1.

Izvor: HRT Zadar