fbpx

Pročelnica Katedre za ustavno pravo: Željka Markić je došla na HRT i lagala gledatelje!

Željka Markić gostovala je sinoć u HTV-ovoj emisiji Fokus gdje je, tvrdi pročelnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić, iznijela nekoliko izričitih pravnih neistina.

S obzirom da su svi zakoni u Hrvatskoj javno dostupni i objavljeni u Narodnim novinama, očigledno je da je Markić namjerno izgovarala neistine kako bi manipulirala javnim mnijenjem, tvrdi Barić u dopisu kojeg je poslala HTV-u i u kojem traži objavu ispravka kako bi se gledateljima javne televizije pružila istinita informacija.

Markić lagala gledatelje

Naime, Markić je u eteru HTV-a izjavila da Zakon o istospolnim zajednicama pruža istospolnim partnerima sva građanska prava. Između ostalog, prema Markićkinim tvrdnjama, istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja i mogu se posjećivati u bolnicama. To je notorna laž.

Zakon o istospolnim zajednicama u RH je na snazi od 30. srpnja 2003. godine. Istospolnim partnerima ovaj zakon pruža samo dva prava, i to tek nakon tri godine trajanja veze. Imaju isključivo pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine.

Istospolni partneri nemaju nikakva prava!

“Mogućnost posjete u bolnicama ovisi isključivo o dobroj volji bolničkog osoblja, a nasljeđivanje ne postoji kao zakonsko pravo istospolnih partnera. Dalje, istospolni partneri ne mogu koristiti pogodnosti iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja, porezne olakšice ili bilo koje drugo pravo osim navedena dva prava. Potpuna je neistina da su u RU istospolne zajednice pravno izjednačene s izvanbračnim zajednicama. Nadalje, neistina je da je jedina razlika između izvanbračnih i istospolnih zajednica ili bračnih i istospolnih zajednica u pravu na posvajanje djece. Partneri u izvanbračnim zajednicama u RH nemaju pravo posvajanja, baš kao ni istospolni partneri”, ističe Barić.

Partneri u istospolnim zajednicama dakle, prema važećem zakonu, nemaju niti jedno praktično pravo tijekom svog zajedničkog života. Oba prava koja su im zakonom zajamčena, pravo na uzdržavanje i na diobu imovine, zapravo postaju aktualna tek nakon raspada bilo koje, pa tako i ove zajednice, naglašava Barić. “Stoga nije istina da su već danas u RH građanska prava istospolnih partnera zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini”, zaključuje Barić.

izvor: Index.hr