fbpx

Reno Sinovčić u predstečaju: Tvrtka VOX dužna preko 76 milijuna kuna vjerovnicima

Na službenim web stranicama Financijske agencije objavljena je informacija o odgađanju ročišta za glasanje o planu financijskog restrukturiranja u predstečajnom postupku zadarske tvrtke VOX d.o.o. otvorenim u srpnju ove godine.

Odgađanje ročišta je zatraženo od predstavnika Ministarstva financija, s ciljem da se plan financijskog restrukturiranja uskladi sa zakonom, što bi trebalo biti odrađeno do sljedećeg utorka, a po neslužbenim informacijama predstečajna bi nagodba mogla biti okončana do kraja ovog mjeseca. – Glasanje je odgođeno jer su Ministarstvo i Porezna uprava, kao jedan od vjerovnika, zatražili da se isplata njihovih potraživanja od VOX-a skrati s četiri na tri godine – objašnjava povjerenik predstečajne nagodbe, šibenski odvjetnik Ivan Rude, dodajući da nije postojao spor oko evidentiranog iznosa VOX-ovog duga prema poreznicima od osam milijuna kuna.

Procjenjujući mogući ishod predstečajne nagodbe, Rude kaže da je optimist:
– Kako sada stvari stoje, do kraja postupka se ne bi trebalo dogoditi nikakvo iznenađenje jer je oko zamišljenog koncepta financijskog restrukturiranja i sklapanja nagodbe postignuta suglasnost većine vjerovnika. U nekim je situacijama najbolje dužnicima dati dovoljno vremena da se oporave i rehabilitiraju. Nekim poslovnim subjektima treba dati novu šansu, a stečajne nagodbe su zbog toga i uvedene – obrazložio je Ivan Rude. U sudski registar je kao jedina vlasnica zadarske televizijske kuće VOX upisana Renata Sinovčić, dok je kao direktor naveden njen otac Reno Sinovčić. Iz Nacrta predstečajne nagodbe, kojega je 28. listopada potpisao Reno Sinovčić, proizlazi da su ukupna evidentirana dugovanja VOX-a nešto veća od 79 milijuna kuna, od čega oko šest milijuna otpada na kamate.

48 mjesečnih rata
Bivši nogometaš i dugogodišnji trener NK Zadra Dalibor Zebić najveći je vjerovnik VOX-a s potraživanjem od čak 21,1 milijun kuna, a na drugom je mjestu Hypo-Alpe-Adria Bank International iz Klagenfurta s 15 milijuna kuna. Dug prema tvrtki Tehno, zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, iznosi deset milijuna, a prema Nautilusu koji su zajednički osnovali Zrilić i Hypo banka iz Klagenfurta, dodatnih 3,2 milijuna. Zbog neplaćenog poreza dug Ministarstvu financija je nešto veći od osam milijuna kuna.

Među vjerovnicima koji od VOX-a potražuju višemilijunske iznose nalazi se i NK Zadar kojemu je tvrtka obitelji Sinovčić ostala dužna 5,4 milijuna kuna, a tu je i Block-projekt poznatog zadarskog arhitekte Željka Predovana s potraživanjem od 1,2 milijuna kuna. Nacrtom predstečajne nagodbe vjerovnici su svrstani u nekoliko kategorija, pa je za sve njih predviđen i različit postotak otpisa dugova, dok bi kamate svima bile otpisane. “Poduzeća u vlasništvu države“, “veliki dobavljači“, te “financijske institucije“ i “državni proračun“ potražuju nešto više od 76 milijuna, ali bi im uz 70 posto otpisa dugova VOX vratio malo više od 21 milijun kuna i to u 48 mjesečnih rata i uz period neplaćanja od jedne godine.

Malim dobavljačima mala i zarada
Bude li postignuta predstečajna nagodba, “mali dobavljači“ bi umjesto 1,3 milijuna koliko potražuju od VOX-a mogli računati na ukupno 513.338 kuna u 12 mjesečnih rata, jer bi bilo otpisano 60 posto njihovih tražbina. Među “malim dobavljačima“ nalazi se 82 vjerovnika i njihova su pojedinačna potraživanja manja od 100.000 kuna.

VOX dužan i radniku Renu
Nacrtom predstečajne nagodbe, potraživanja poimenično navedenih 66 radnika svrstana su u prioritetne tražbine, a VOX se obvezao dugove prema zaposlenicima u cijelosti isplatiti u roku od 12 mjeseci od potpisivanja sudske nagodbe. Od svoje tvrtke radnici potražuju 1,7 milijuna kuna neto iznosa za plaće i putne troškove, a prosječan pojedinačni dug najčešće se vrti oko 30.000 kuna. Među radnicima, najveći pojedinačni iznos VOX je dužan direktoru Renu Sinovčiću (37.734 kune), a uz njega vjerovnici su i njegova supruga Milena s 31.503 te kćer Renata s 26.949 kuna.

Top-lista vjerovnika

1. Dalibor Zebić 21,1 milijun kuna
2. Hypo-Alpe-Adria Bank iz Klagenfurta 15 milijuna kuna
3. tvrtka Tehno poduzetnika Zdenka Zrilića deset milijuna
4. Ministarstvo financija zbog neplaćenog poreza osam milijuna
5. NK Zadar 5,4 milijuna
6. Nautilus kojega su zajednički osnovali Zrilić i Hypo banka 3,2 milijuna…

Izvor: Slobodna Dalmacija