fbpx

Sapunar priznao: “U koferu sam 2007. godine odnio milijun kuna za HNS”

U iskazu Sapunar tvrdi da je novac odnio Stanku Kovaču, koji je tada bio šef HAC-a, ali to će se teško provjeriti jer je Kovač umro

Gdje je sve otjecao novac opran preko češke tvrtke Remorker International, čiji je vlasnik Igor Premilovac, istražitelji tek pokušavaju rekonstruirati.

Za sada su otvorena dva slučaja: HGK gdje su istražitelji postavili hipotezu da se oprani novac vraćao na ruke Zdenki Peternel i njezinom šefu Nadanu Vidoševiću i HAC gdje trag novca preko bivšega člana Uprave HAC-a za finacije Josipa Sapunara , a prema tvrdnjama Sapunara i Premilovca, vodi prema Kalmetinom pomoćniku Milivoju Mikuliću, ali i državnom tajniku u Kalmetinom ministarstvu, Zdravku Livakoviću.

No, sve se više čini da je Premilovac, u manjem ali ipak milijunskom opsegu novac izvlačio i za niz drugih tvrtki. Također premda su i Mikulić i Livaković slovili kao osobe bliske HDZ-u, Sapunar za razliku od slučaja Fimi media ovoga puta najjaču oporbenu stranku nije spominjao kao primatelja ilegalnih sredstava.

Je, međutim, jednu drugu stranku i to nedvojbeno u smislu ilegalnog političkog financiranja.

“Mikulić me molio da li se može pronaći nešto novca da bi se doniralo HNS. To je bilo 2007. Bili su izbori. Tu je napravljena faktura između Premilovca i jedne tvrtke na nešto malo više ili manje od milijun kuna da bi se doniralo HNS-u. Mikulić me molio da se taj novac odnese Stanku Kovaču i ja sam mu to odnio u njegov stan na Ksaveru”, ispričao je Sapunar istražiteljima, pojasnivši da je tvrtka s kojom je povezao Premilovca, a kojoj se nije mogao sjetiti imena bila kooperant tvrtke Dinarik Mikulićeva brata te da se ta tvrtka nalazila u Stenjevcu.

Druga politička opcija
Dakle radilo se o tvrtki koja je bila kooperant HAC-ova kooperanta, a je li novac koji je Sapunar navodno izvukao poticao iz poslova s HAC-om ili nekim drugim, Sapunar nije pojasnio.

Prema neslužbenim informacijama Sapunar je govorio samo o toj jednoj donaciji HNS-u. Je li govorio istinu, teško je provjeriti jer je Stanko Kovač preminuo prošle godine. No, Kovač jest bio poznati član HNS-a. U vrijeme Vlade Ivice Račana bio je pomoćnik Čačiću, tadašnjem ministru za javne radove, obnovu i graditeljstvo. Također, Kovač je bio prvi predsjednik Uprave HAC-a, a tu je dužnost obnašao od 2001. do 2004. kada ga je zamijenio Marijo Crnjak.

Upravo je Kovač zaposlio Sapunara u HAC-u, a u dobrim odnosima su ostali i nakon što je Kovač otišao iz HAC-a te počeo raditi u Čačićevu Coningu kao član, a zatim i kao predsjednik Uprave. Osobe koje su upoznate s nekadašnjim odnosima u HAC-u izrazile su sumnju u Sapunarove tvrdnje da je novac za HNS nosio na zahtjev Mikulića. Sam Sapunar bio je u dobrim odnosima s Kovačem, dok je Mikulić pripadao potpuno drugoj političkoj opciji.

On je naime u HAC došao s epitetom Kalmetina čovjeka, a nakon šestomjesečne pauze zaposlio se najprije kao pomoćnik u Kalmetinu megaministarstvu, da bi zatim postao državni tajnik u ministratvu regionalnog razvoja kod Čobankovića. Prije toga radio je u Bechtelu.

 ‘HNS nikad nije dobio nikakva novčana sredstva mimo zakona’

Iz Hrvatske narodne stranke demantirali su Sapunarove navode o ilegalnoj donaciji.

“HNS nikada nije ni od koga dobio nikakva novčana sredstva mimo zakona i zakonskih odredbi. Svi sponzori i donatori HNS-a, radilo se o privatnim ili pravnim osobama, u svakom su trenutku objavljeni i dostupni javnosti na našoj web stranici”, navedeno je u priopćenju koje je potpisala Renata Potočnik, voditeljica PR ureda Središnjeg ureda HNS-a.

Izvor: Jutarnji list