fbpx

Škabrnja – prisjećanje na žrtve

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava – mještana i branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji 18. prosinca 1991. godine. Na današnji dan prije 22 godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je krvavi pohod na Škabrnju.

Samo tog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema obitelji koja nije izgubila nekoga od najbližih.
Obilježavanje 22. obljetnice stradanja Škabrnje počelo je okupljanjem oko 9.30 na ulazu u mjesto, gdje se formirala Kolona sjećanja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-obilježju Masovne grobnice, gdje su u ime svih izaslanstava počast žrtvama odali predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, a svetu misu u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

Potom je na Trgu dr. Franje Tuđmana održan komemorativni skup. Među okupljenima, na skupu je bio i umirovljeni general Rahim Ademi koji je komentirao dvije kolone u Vukovaru. Na današnji dan ne trebaju nam dvije kolone, nego samo jedna, jer i danas moramo biti jedinstveni kao što smo bili u obrani države. Zbog toga u odavanju počasti poginulim i žrtvama, svejedno u Vukovaru, Škabrnji ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj moramo biti jedno, rekao je Ademi. Istaknuo je kako su žrtve Škabrnje velike, te kako za 86 ubijenih nije nitko odgovarao. To je ratni zločin koji je počinio Ratko Mladić, a do dan danas nitko za to nije odgovarao, istaknuo je Ademi.

Obilježavanje završava polaganjem vijenaca na Središnjem križu na mjesnom groblju sv. Luke.

Izvor: HRT Zadar