fbpx

Smijenjena direktorica zadarskog aerodroma, sindikati poručili ministru: Prestanite s politizacijom!

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je proveo svoju odluku o smjeni direktorice Zračne luke Zadar Katice Pupić Bakrač zbog toga što je sama sebi, ali sukladno prethodnoj odluci Vlade, isplatila novčani bonus od 195.000 kuna. Na Hajdaš Dončićev poziv, Skupština Zračne luke je održana u Zagrebu odakle je stiglo telegrafski kratko priopćenje o smjeni Pupić Bakrač i imenovanju Irene Ćosić vršiteljicom dužnosti direktorice.

Na početku aktualnog “slučaja” izgledalo je da se direktorica našla u mlinu koji će je pretvoriti u mljeveno meso zbog isplate “bonusa” manjeg od tri posto ostvarene dobiti: pomoćnik ministra Dan Simonić je učestalo nazivao prijeteći joj smjenom ako “bonus” ne izvoli vratiti, lokalni HDZ-ovi političari su nakon gromoglasne šutnje ipak priznali da je direktorica uspješna i protivili su se smjeni, ali i dalje misle da je isplata “bonusa” bila nemoralna.

U Zadru je jako uvjerenje da je dobar dio kalkulacija lokalnih političara bio uvjetovan činjenicom što je direktoričin suprug Marko Pupić Bakrač žestok kritičar vladajućeg HDZ-a, pa su početak njenog sukoba s SDP-ovim ministrom pratili sa strane smijuljeći se.

Politički, Katica Pupić Bakrač je bila laka lovina, a “političke bodove” od njene smjene će ubrati lokalni HDZ ionako uvjeren da “komunistička vlast rastura Zadar”, a ne “rasturač” Hajdaš Dončić.

Za direktorskog mandata Pupić Bakrač, broj putnika u ZL se s 12.000 popeo na ovogodišnjih 480.000, lani je ostvaren prihod od 43,4 milijuna, nasljednicima ostavlja 30 milijuna na računu. Ipak je smijenjena.

-Ovo je za mene očekivana odluka, ali se ne bih na nju više osvrtala, sve sam rekla u prijašnjim istupima, kazala nam je bivša direktorica koja je tvrdila da ništa krivo nije napravila, da je poštivala sve dosadašnje odluke Vlade, pa bi i ovu o vraćanju novca samo da joj je dostavljena napismeno.
U njenom ugovoru stoji da u ZL može ostati kao savjetnica. Ali, u tom istom ugovoru je stajalo i da ima pravo na novčani bonus.
Irena Ćosić je u ZL od 1996. godine .

Ministar Hajdaš Dončić je odlučio da Zračnu luku Zadar vodi Irena Ćosić i to kao vršiteljica dužnosti direktorice, a njen će prvi posao biti raspisivanje javnog natječaja za izbor direktora. Irena Ćosić je zaposlenica Zračne luke Zadar od 1996. godine, te je tu obnašala dužnosti pomoćnice direktora za obnovu i razvoj i rukovoditeljice službe izgradnje i razvoja. Neposredno nakon što su mediji objavili da je ona vjerojatna nasljednica Pupić Bakrač, Zračnom lukom Zadar se proširila „informacija“ da je Irena Ćosić odustala od te mogućnosti, ali se to pokazalo netočnim.

Na sam dan održavanja Skupštine Zračne luke Zadar na kojoj se očekujesmjena direktorice Katice Pupić Bakrač, priopćenjem su reagiralipredsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak i prvičovjek SSSH Mladen Novosel tražeći „prekid politizacije i stabiliziranjeuvjeta rada uprave i zaposlenih u zračnoj luci Zadar“.

Od Skupštine ivlasnika sindikalci očekuju okončanje „negativnog povlačenja Zračne lukeZadar po medijima“ obzirom da se radi o jednoj od najuspješnijihdomaćih zračnih luka i poduzeću koje uspješno posluje i ima dobrorazvijene odnose poslodavca i radnika.

– Tražimo raspravu baziranu na činjenicama te, da ukoliko to samečinjenice kvalitete upravljanja zračnom lukom opravdavaju, apeliramo napredstavnike države, županije, grada i općine da zadrže na postojećemmjestu direktoricu Zračne luke sukladno jedino kvaliteti njezinadosadašnjeg rada. Od vlasnika očekujemo smjernice u cilju očuvanjakontinuiteta: poslovanja, ugovorne sigurnosti zaposlenih i potporu uprocesu daljnjeg investicijskog razvoja poduzeća, pišu Lisičak i Novoseluvjereni da „politiziranje i prozivke koje nemaju veze sa financijskimrezultatima poslovanja stvaraju štetu i vlasniku i svim zaposlenima“, tetjeraju „potencijalne investitore od inače uspješnog projekta stvaranjaprofitabilne regionalne zračne luke Zadar“.

Nagrađivanje menadžmenta za uspješno upravljanje poduzećima je jasnodefinirano državnim strategijama i aktima i nemamo ništa protiv da seza uspješan rad nagrađuje i svaki rukovoditelj, kao što isto očekujemo iza svakog radnika. Jedino na takav način se potiče kultura rada iposlovnosti, toliko potrebna cijeloj zemlji, smatraju u sindikatu gdjesu zadovoljni suradnjom i potpisanim kolektivnim ugovorom za zaposlenikeZračne luke Zadar.

– Nadamo se da će ministar prometa kao mlad i obrazovan čovjek,zajedno s ostalim sudionicima na Skupštini društva, shvatiti potrebustvaranja takvih uvjeta i da će se mirne i hladne glave donijetipravilne odluke u pogledu odražavanja kontinuiteta Zračne luke, dalekood medijskih spinova i načina postupanja države kao vlasnika koji nisu uskladu sa proklamiranim ciljevima upravljanja državnom imovinom,poručili su Stjepan Lisičak i Mladen Novosel.

Izvor: Slobodna Dalamcija