fbpx

SVAĐA LINIĆA I HDZ-a “Trebat će nam dva mandata da počistimo što ste uništili. Šokiran sam!”

Ministar finacija Slavko Linić rekao je u Saboru da se sinoć sastao s bankarima

Sabor je nastavio zasjedanje raspravom o konačnom tekstu izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se želi pod kontrolu staviti rashode koje banke nameću građanima tijekom korištenja kredita.

Na početku zasjedanja o prijedlogu zakona govorio je ministar financija Slavko Linić, javlja Dnevnik.hr.

– Kompromisi nisu postignuti jer bankarski sustav nije htio i nije bio voljan sudjelovati u izradi ovog zakona, započeo je Linić.

– Nama je cilj zaštita građana u poslovanju s bankama. Evidentno je sve slabije izvršavanje obveza i rast nelikvidnosti građana. Građani ne plaćaju svoje obaveze. Vlada RH se okrenula građanima pa dala mogućnost reprograma kamata prema državi. Obradili smo 301 tisuću zahtjeva, dodao je Linić, pa nastavio: – Ocijenili smo da je potrebno novim izmjenama zakona građanima omogućiti olakšavajuću financijsku situaciju u podmirenu financijskih obaveza, rekao je Linić.

‘Definirali smo da se sve naknade moraju u ugovoru definirati. I da bankama onemogućimo ostvarivanje profita’, rekao je Linić.

‘Osnovni cilj bankarskog sustava bilo je guranje građana u potrošačku sferu. Sve te priče o ekonomskoj krizi smatramo da ne opravdavaju u bankarskom sustavu da imaju tako visoka nenaplaćena potraživanja. Smatramo da se treba ograničiti maksimum kamata. Bankarski sustav može izgubiti cilj da osigurava kredite, ali to znači da će se ozbiljnije pristupiti analizi svakog građana’, rekao je Linić.

‘Jedan od problema koji ćemo pokušati riješiti su prekoračenja na tekućim računima građana. Njihova prekoračenja nisu bila jasno definirana pa su banke preko noći tražile da se dugovi podmire u jednom danu. Sada imamo pisano rješenje da banka mora 30 dana prije obavijestiti građanina da mora podmiriti dugovanje. Ako on to ne može podmiriti, banka mu mora omogućiti otplatu na rate na 12 mjeseci’, rekao je Linić.

‘Kao Vlada pozabavit ćemo se prijedlogom bankama pa ćemo dostaviti amandman prije glasovanja’, zaključio je Linić, javlja Dnevnik.hr.

Prva replika na Linićevo izlaganje bila je od strane HDZ-ova Dujomira Marasovića.

‘Vi ste najpopularniji ministar u Vladi pa vam ne želim kvariti taj rejting. Vi ste rekli da ste zakon pripremali godinu dana, vi ste trebali prije imati plan što ćete napraviti s bankama i kreditima. Jedna opća tromost i bezidejnost Vlade doveli su do dubioze države da mi sada moramo zvati MMF’, rekao je Marasović, a Linić mu nije ostao dužan:

‘Dva mandata treba da se počisti što ste vi uništili 8 godina na vlasti. Vi ste ti koji niste riješili brodogradilište, upravu, 8 godina ste trošili, 8 godina ste siromašili građane. I sad imate obraza to reći? Dvije godine nam treba da mijenjamo vaše potpise na kolektivnim ugovorima. Želite da budemo nasilini? Neće biti tako lako izaći iz krize iz razloga što niste znali upravljati državom 8 godina. Nemojmo ići u političke vode. Što ste napravili za građane? Što je ovo?’, ljut je bio Linić.

Potom se javio bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker. ‘Molim vas da promijenite ton. Nećemo o tome tko je kome koliko ostavio’, rekao je Šuker.

‘Ja rješavam probleme RH koje ste ostavili. I o tome ne govorite. Govorite da smo mi nesposobni, a ja ću vas samo pitati da pogledate zadnje izvješće MMF-a o reformama koje su provedene u 2012. i 2013. Moj ton je znak moje nervoze jer sam šokiran’, rekao je Linić. Nakon toga krenula je rasprava po klubovima zastupnika.

LINIĆ: Bankari su predložili jedinstveno rješenje za ‘švicarce’
Ministar finacija Slavko Linić rekao je danas da se sinoć sastao s predstavnicima bankarskog sustava jer su bankari inzistirali da se razmotri njihov novi prijedlog prema kojem ne bi bilo pojedinačnih rješenja za troškove kredita u ‘švicarcima’, već jedinstveno rješenje, a izvijestili su i da bi odustali od sudskih tužbi i osporavanja ustavnosti izmjena tog zakona .

“Tijekom jutra su uputili prijedlog da se utvrde ugovorene prosječne cijene u švicarcima, koje su se kretale od 4 do 4,2 posto i predložili da prosječnu kamatu umanjimo za 30 posto, što znači da bi se trošak ‘švicaraca’ na taj način kretao od 2,7 do 2,9 posto, a sada je taj trošak 5,3 posto”, izvijestio je Linić i dodao da će Vlada taj prijedlog razmotriti na svojoj slijedećoj sjednici.

Linić smatra da je to prihvatljivo rješenje i značajan doprinos bankarskog sustava u dijelu problematičnih kredita, da neće značiti sudske troškove i sukobe, a uz to, od 1. siječnja 2014. svima bi se odmah primijenila umanjena kamata.

“Što je problem kod ovog rješenja?”, upitao je i odgovorio: “Svi građani koji imaju najveće tečajne razlike će imati možda 0,7 ili 0,8 posto kamatnu stopu veću, a svi oni drugi koji su imali manje imat će nešto veće uštede na kamatama”.

Linić je ponovio kako nikome ne odgovaraju sudski procesi i da ne žele da se taj zakon privremeno stavi u stanje mirovanja, dok se ne riješe sudski problemi, pa će se, kako je najavio, Vlada pozabaviti prijedlogom banaka i dostaviti amandman prije glasovanja o prijedlogu zakona koji je danas u drugom čitanju.

Ministar financija predstavio je konačna rješenja prijedloga zakona o potrošačkom kreditiranju kojim su u godinu dana nastojali zadovoljiti građane i građanske inicijative, bankarski sektor i rješenja HNB-a, podsjetivši da blokada na računima građana s 31. listopadom iznosi 22,6 milijarde kuna i da bankarski sektor mora shvatiti da je povećanje nenaplaćenih potraživanja i njihov problem.

Izvor: Jutarnji list