fbpx

Tjedan otvorenih vrata u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Dana hrvatskih knjižnica, u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici od 5. do 11. studenoga održat će se “Tjedan otvorenih vrata”.

Sedmodnevni program obilježit će niz radionica tijekom kojih će se posjetitelji moći upoznati s načinom zaštite knjiga, dok će se kod oštećenih primjeraka demonstrirati mjere “prve pomoći”.

U knjižnici će se izložiti duplikati raznih publikacija koje će posjetitelji s porukom “Posluži se knjigom” moći slobodno uzeti, dok će se u čitaonici za osobe s posebnim potrebama organizirati “Put od papirnate do zvučne knjige” koji će pružiti uvid u postupak prilagodbe standardne publikacije u publikaciju prilagođenu slijepim i slabovidnim osobama, počevši od skeniranja, preko prepoznavanja teksta, provjere pravopisa i gramatike, sređivanja HTML datoteka i konačno snimanja u zvučni format.

Knjižnica će i ove godine u navedenom tjednu, svim korisnicima koji “su zaboravili” vratiti građu, oprostiti zakasnine. Građani se također pozivaju da knjižnici daruju stare/nove razglednice grada Zadra i Zadarske županije kako bi, njihovim predstavljanjem u digitalnoj zbirci Knjižnice – DIKAZ pridonijeli boljem uvidu u urbanistički, prometni i kulturni razvoj naše regije.

Izvor: Slobodna Dalmacija