fbpx

“U ime obitelji” opet ukrali fotografiju! Autorica: Ekstremno sam uzrujana, želim da je ukolne!

Više nismo ni iznenađeni: Inicijativa U ime obitelji opet krade, ovoga puta plakat, ali ide i korak dalje pa i distribuira djelo fotografkinje Liz Bradley sa stranice Elizabeth and Jane Photography iz Kanade.

Najzanimljiviji dio je licenca na stranici fotografa na kojoj izričito piše da se fotografija smije “dijeliti s prijateljima i obitelji, ali ne smije tiskati, editirati, izrezivati ni mijenjani ni na koji način. Logo mora ostati netaknut, a kao autor istaknuto “Elizabet and Jane Photography”. Originalnu fotografiju možete pogledati ovdje. U ime obitelji editiranu fotografiju (izrezivanje logotipa, korekcija boje…) nudi u obliku svoga plakata, bez isticanja autorstva, dakle, prekršili su sve uvjete autora.

Kontaktirali smo i fotografkinju koja je za Index napisala da je “ekstremno uzrujana” ne samo zbog činjenice da je njezina fotografija ukradena za komercijalnu upotrebu, nego i zbog toga što se koristi kao propaganda za cilj koji ona “ni u kojem obliku ne podržava”. Također, želi da U ime obitelji ukloni fotografiju.

ElizabethBradley-MailScreenshot625

Krađa im je posve uobičajena

Podsjećamo, nedavno smo objavili da je inicijativa U ime obitelji ukrala fotografiju iranske fotografkinje i grafičke umjetnice Bahareh Bisheh objavljenu na Flickru.

Fotografija prikazuje djevojčicu koja leži skvrčena na tlu na kojemu je kredom nacrtana žena. Na plakatu inicijative piše: “Ova djevojčica nikada nije vidjela svoju majku pa ju je nacrtala kredom i zaspala na njoj. Svako dijete treba mamu i tatu!”

U komentarima ispod fotografije sama je umjetnica objasnila o čemu se na fotografiji radi nakon što su neki gledatelji komentirali usamljenu djevojčicu: “Ova djevojčica je moja rođakinja i zaspala je na asfaltu ispred moje kuće. Vjerojatno se igrala te samo legla i zaspala. Popela sam se na stolac kako bih je fotografirala. Ne radi se o sirotištu i nema nikakve tragične priče. Iskoristila sam priliku za kreativnost, to je stil fotografiranja”, napisala je.

Proljetos smo objavili i kako su ukrali logo besprofitne židovske organizacije iz Los Angelesa Jewish Family.

Izvor: Index.hr