fbpx

Učenici zadarske Medicinske škole štrajkaju

“Ujutro moramo odlaziti na prasku, nakon toga imamo pauzu, a poslije ponovo na nastavu. Nije nam lako” – žale se učenice zadarske Medicinske škole.

Dio učenika zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića žali se na prenatrpani školski raspored zbog kojega su ovoga tjedna njihove kolege u Slavonskom Brodu, Karlovcu i Puli stupili u štrajk. Ravnatelj škole Davor Vidaković priznaje kako su učenici koji kombiniraju praksu i teoretsku nastavu od jutra do večernjih sati, opterećeni, no napominje kako to diktira nastavni plan i program koji je na snazi.

Nastavni plan i program uveden je još 2007 godine, a u skladu s direktivom Europske Unije. Već je tada bilo jasno kako je novi sustav školovanja medicinskih sestara i tehničara znatno drukčiji od starog, te da sve obveze i uvjete neće biti lako uskladiti i ispuniti, kaže ravnatelj Vidaković.

Napominje i kako postoji još otvorenih pitanja, poput potrebe da se državna matura prilagodi strukovnim školama. Ono što je dobro zaključuje, jest činjenica da su njegovi učenici, nakon pet godina potpuno spremni za tržište rada, a njihova struka je jako tražena u zemljama Europske Unije.

Izvor: HRT Zadar/ZDanas