fbpx

UHIĆEN NADAN VIDOŠEVIĆ: Vidoševića već satima ispituje policija. Istražitelji su pretresli i njegovu vilu

Neslužbeno doznajemo kako policija tereti Vidoševića u nastavku istrage o aferi ‘Remorker’ da je zajedno sa pročelnicom svog ureda Zdenkom Peternel i njenim pomagačem Davorom Komeričkim sudjelovao u izvlačenju oko 32.9 milijuna kuna iz HGK u razdoblju između 2005. i 2010. preko tvrtke Igora Premilovca Remorker, po kojoj je afera i dobila ime

Predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića danas u sedam ujutro ispred prostorija Kraša u Zagrebu privela je policija.

Iako policija nije željela potvrditi informaciju o Vidoševićevu uhićenju, neslužbeno se doznaje da je u tijeku pretraga njegove luksuzne kuće na Gornjem Prekrižju. HTV javlja kako Vidošević trenutačno odgovara na pitanja istražitelja.

Neslužbeno doznajemo kako policija tereti Vidoševića u nastavku istrage o aferi ‘Remorker’ da je zajedno sa pročelnicom svog ureda Zdenkom Peternel i njenim pomagačem Davorom Komeričkim sudjelovao u izvlačenju oko 32.9 milijuna kuna iz HGK u razdoblju između 2005. i 2010. preko tvrtke Igora Premilovca Remorker, po kojoj je afera i dobila ime.

Komerički i Peternel se već nalaze u pritvoru mjesec dana, dok se Premilovac, koji je istražiteljima otkrio čitavu aferu brani sa slobode.

Prema prvim informacijama tužitelji su, čini se, uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK bio najdugovječniji predsjednik te institucije.

Naime, pretpostavlja se da je Peternel istražiteljima potvrdila Vidoševićevu umiješanost u aferu pa je došlo do uhićenja.

Podsjetimo, afera Remorker počela je sredinom listopada uhićenjem pročelnice Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića , Zdenke Peternel. Ona je uhićena je i pritvorena zbog sumnje da je uz pomoć dvojice suosumnjičenika na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla čak 32 milijuna kuna.

Vidošević je tom prilikom izjavio kako je i sam iznenađen tim događajem, no porekao je bilo kakvu odgovornost i odbio je ponuditi ostavku na mjesto predsjednika.

Od toga je, prema optužbama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, 28 milijuna kuna zadržala za sebe, dok je razlika ostala kao svojevrsna provizija za suosumnjičenog Igora Premilovca koji je organizirao izvlačenje novca.

Drugi krak afere Remorker vodio je prema Hrvatskim autocestama. Sve o tom slučaju možete pročitati OVDJE

Hrvatska gospodarska komora jutros nije željela komentirati uhićenje svog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju 32 milijuna kuna iz te institucije.

Iz HGK su tek kratko priopćili da je “Hrvatska gospodarska komora u istražnom postupku kooperativna te surađuje s nadležnim tijelima”, ali da za vrijeme trajanja istrage nisu u mogućnosti komentirati slučaj.

Uhićenje nisu željeli komentirati ni u Krašu, gdje je Vidošević savjetnik uprave, ali su najavili da će tijekom dana poslati priopćenje.

Josipović: ‘Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti’

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako nema poseban komentar o uhićenju dugogodišnjeg čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, “jer je zakon jednak za sve i mora se provoditi”.

“Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti”, rekao je Josipović novinarima prilikom obilaska štandova na sajmu knjiga Interliber. (H)

Gordan Maras: ‘Uopće nisam iznenađen Vidoševićevim uhićenjem’

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nije uopće bio iznenađen Vidoševićevim uhićenjem. Poručuje – ovo nije obračun s njim kako bi se postavili drugi ljudi – skloni SDP-u, rekao je danas za Soundset.hr.

“Neka policija i DORH rade svoj posao. Drago mi je vidjeti da institucije rade svoj posao. Želim upozoriti da priča oko javnog novca, javnih ovlasti, javnih pozicija mora imati jednu drugu konotaciju kada su u pitanju HGK i Obrtnička komora…Ovakve stvari su nedopustive. Još prije mjesec dana sam rekao da Vidošević mora odstupiti”, rekao je ministar Gordan Maras u ekskluzivnom razgovoru za Soundset.

Vidošević je bio predsjednički kandidat 2009., ali prije toga i član HDZ-a. Maras dodaje da je uhićenje samo dokaz kako je HDZ radio. Ne boji se kritika da se zapravo radi o mućki SDP-a i pokušaju da se preuzme HGK. “Do zadnjih predsjedničkih izbora Vidošević je bio vrlo ugledan član HDZ-a. To je ta razina odgovornosti HDZ-a koja se prakticirala 90-tih, a ja bih rekao nastavila poslije 2004. do 2011. kada su bili na vlasti na čelu sa Sanaderom. To je dokaz da ovo itekako ima veze s njima, a s SDP-om apsolutno nikakve.

Maras očekuje da i drugi u HGK, kolokvijalno rečeno “Vidoševićevi ljudi” preuzmu odgovornost za način na koji je trošen novac poduzetnika. “Znam da to nije jednostavno ljudima koje je Vidošević doveo i vodio 20 godina. Ali odgovornost se mora preuzeti jer sadašnja situacija to nalaže”, dodaje.

Izvor: Jutarnji list